Vásárosnamény

2023.06.25. 19:50

Egy éjszaka a naményi múzeumban

Az idén sem maradtak tartalmas programok nélkül a Beregi Múzeumba és a kastélyparkba látogatók az év leghosszabb napjának délutánján, estéjén. Először a Cifra banda zenés-táncos előadását tapsolhattak a látogatók a Múzeumok Éjszakáján, ezt követően a Burattino Bábszínház gondoskodott arról, hogy Vitéz László alaposan elagyabugyálja az ördögöket és a szellemeket a gyerekközönség megelégedésére.

Forrás: Bodnárné Varga Éva

Közben a múzeum kiállítótermében Varga János múzeumigazgató jóvoltából Csiszár Árpád kisbábonyi tanítóskodása alatt készített jegyzeteiből hallhattak és láthattak fényképes előadást Én szeretek mindent címmel az ottani kisdiákok őszinte gyereknyelven megfogalmazott mindennapjairól, terveiről és vágyairól. Filepné Kiss Renáta történész szintén Csiszár Árpád munkásságából merített ...mint sír szele kél... című előadásához, amit korabeli jegyzetekkel, fényképekkel és újságcikkekkel illusztrált, a Beregi Múzeum alapítója ugyanis régész-szakértőként vett részt Kölcsey Ferenc exhumálásán 1938-ban. 

Ezalatt a parkban a Kelet Tüze Íjászegyesület tagjaival kétdimenziós vaddisznóra lehetett lőni íjjal és nyíllal, majd a jurtában mindenki kipihenhette a vadászat fáradalmait, s megcsodálhatta a honfoglaláskori viseleteket, felszereléseket, szerszámokat és fegyvereket. A kemence mellett gulyást és túrós vagy lekváros kalácsot kínáltak, a sátrak alatt faragni, játszani lehetett, és arcfestést is kaptak ajándékba a gyerekek. 

Az udvaron helyi és környékbeli termelők és kézművesek tartottak kirakodóvásárt. Sötétedés után táncházzal és tűzugrással zárták az idei Múzeumok Éjszakáját Vásárosnaményban – olvasható a Beregi Múzeum honlapján. 
KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában