Nyíregyháza, Baktalórántháza

2023.07.05. 09:24

Kiállítják a kastélyban az orosz tiszt alkotását

MML

A baktalórántházi Dégenfeld-kastély 1944-ben a római katolikus templom felől megörökítve

Fotó: M. Magya

Szerkesztőségünk közreműködésével megoldódott egy festmény sorsa, filmes nyelven úgy is fogalmazhatnánk, hogy „happy enddel” végződött a történetünk. 

Két hónapon keresztül 

Mint lapunkban pár napja beszámoltunk róla, a Nyíregyházán élő Halinda Istvánné Kodák Terézia féltve őriz egy olyan festményt, amit 1944-ben egy orosz katonatiszt készített a baktalórántházi Dégenfeld-kastélyról. Mindezt a nagyapja, Kodák András mesélte el neki, akihez beszállásolták a Vörös Hadsereg katonáját. Halinda Istvánné – aki a festménnyel egyidős, hiszen 1944 októberében született – szerette volna, ha a festményt Baktalórántházán minél többen látják, hadd tudják meg a város lakói, hogyan is nézett ki egykoron a kastély a római katolikus templom felől nézve. A képen jól látszik, hogy akkor még volt terasz is, amit a későbbi években elbontottak. Halinda Istvánné kérését továbbítottuk Bodnár Istvánhoz, a baktalórántházi Dégenfeld Művelődési Központ, Könyvtár és Kastélymúzeum megbízott intézményvezetőjéhez, aki pár nap múlva egy jó hírről tájékoztatta szerkesztőségünket. Mint elmondta, sikeresen egyeztetett a festmény tulajdonosával, s a tervek szerint július közepétől két hónapon keresztül lehet majd megtekinteni a képet a Dégenfeld Kastélymúzeumban. 

MML 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában