Nyíregyháza

2023.08.13. 07:00

Huszárelődök nyomában

Újra jönnek, látnak és győznek a vitézeink a XVIII. Nyíregyházi Huszártalálkozón.

Szon.hu

Mindig szemet gyönyörködtet és lelket melenget a magyar huszárok találkozója

Forrás: Archív fotó: Pusztai Sándor

Lendületes lovasroham és színpompás egyenruha – mindenki tudja, hogy e kettő együtt a magyar huszárságot jelenti. Parádésnak ígérkezik a XVIII. Nyíregyházi Huszártalálkozó, amelyre augusztus 26-án várnak mindenkit sok szeretettel Nyíregyházán. Látványos, érdekes, szív- és lélekmelengető programokból nem lesz hiány – ígéri dr. Bene János történész-helytörténész, címzetes múzeumigazgató, a huszárhagyományok legfőbb őrzője. 
A miniszter beszéde 
– A Magyar Huszár Alapítvány és a Jósa András Múzeum tisztelettel hív minden érdeklődőt a XVIII. Nyíregyházi Huszártalálkozóra és Honvédelmi Családi Napjára. Valóban sikerült régen vagy talán soha nem látott eseménysorozatot összeállítani. A rendezvény védnöke Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki személyesen is tiszteletét teszi, és ünnepi beszédet tart majd – érzékeltette a kiemelt figyelmet és támogatást dr. Bene János. 
Lapunknak elmondta: augusztus 26-án, azaz szombat reggel gyülekező és regisztráció a Kállay Gyűjteményben (Nyíregyháza, Bessenyei tér 15.), majd 10 órakor az Országzászló téren, a Magyar huszár szobornál kezdődik az ünnepélyes megnyitó. Köszöntőt mond dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye főispánja és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke. A honvédelmi miniszter ünnepi beszédét ökumenikus hálaadás, majd koszorúzás követi, a tisztelgések sorát díszmenet zárja. 
Történelem a sátorban 
A huszártalálkozó Honvédelmi Családi Napja előtt pontban délben nyitja meg kapuit a Sóstói Múzeumfalu, ahol a Huszárgenerációk találkozója jókedvű emlékezést ígér vitéz őseinkre a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség huszárbandériumai részvételével. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter köszöntőjét a vendégekkel együtt hallgatja meg az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, a Nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium, az MH Anyagellátó Raktárbázis, Bázisparancsnokság, Nyírtelek, MH 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda állománya. 
Ezt követően megpezsdül az élet, a Nyíregyháza MH 2. TVE tartalékos zenekarának és dalárdájának műsora után fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekar, kezdetét veszi a népzenei és néptáncbemutató, valamint táncház. Kicsik és nagyok egyaránt találhatnak kedvükre való foglalatosságot a népi játékokon, a kovácsok bemutatóján, a kézműves-foglalkozásokon, izgalmas témákkal vár a történelmi beszélgetősátor és huszárrelikviák kiállítása. Természetesen az egész napot végigkíséri a népi gasztronómia a finom ételekkel, italokkal. 
A múlt és a jelen folyamatosan összeér, így lehetőség lesz ismerkedni a modern fegyverekkel is, a programok sorát gazdagítja közelharc- és fegyverzettechnikai bemutató, airsoft lövészet, tűzoltási és mentési gyakorlat, motoros rendőrök és rendőrkutyák bemutatója. A vívás varázslatos világába enged bepillantást oktatással egybekötve a nyíregyházi Simonyi Óbester Szablyavívó Iskola. Este 19 órától közös vacsorán baráti beszélgetésre várják a Magyar Huszár Alapítvány vendégeit. 
Vasárnap 9.30-tól megemlékezést tartanak a Huszár Emlékkertben (Nyíregyháza, Kéry József u.), ahol beszédet mond dr. Szentgyörgyvölgyi Péter, a Magyar Huszár Alapítvány kuratóriumának tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában