Nyíregyháza

2023.08.15. 11:52

Megörökíti az épületek, utcák, terek változásait

Gulyás Emil fotóin keresztül megmutatja, mitől válik sajátosan nyíregyházivá egy-egy utcarészlet.

Szon.hu

Ismerős utcák, terek, épületek, köztéri alkotások köszönnek vissza a megyei könyvtár kamaratermének falairól. A fotókat Gulyás Emil készítette – a biológia-földrajz szakos tanár úgy ismeri a várost, mint a tenyerét, hiszen itt született, nőtt fel, tanult és él hatvankilencedik éve. Helytörténeti kutatásai során gyakorta megfordul a megyei könyvtárban és a levéltárban, alapító tagja a Városvédő Egyesületnek. Szülővárosa a szíve csücske, új, immáron negyedik kiállításának anyaga is erről árulkodik.
Ahogy azt a keddi megnyitón elmondta: a hetvenes évek közepén kezdett el fotózni egy akkoriban modernnek számító, szovjet Zenit fényképezőgéppel.

– Elsősorban az építészet, a város- és térrendezés érdekel, szívesen követem fotóimmal Nyíregyháza változásait. Mindenhová magammal viszem a masinámat, és igyekszem megörökíteni az elém táruló világot: épületeket, parkokat, köztéri alkotásokat, a fény és az árnyék játékát, színeket, varázslatos pillanatokat.
A Nyíregyházi séták 4. című tárlatra több száz felvételből választotta ki azokat, melyek megmutatják, milyennek látja a vármegyeszékhelyet, s hogyan fejlődött, épült-szépült az elmúlt évtizedekben.

– Megkíséreltem megragadni, mi tesz jellegzetessé egy teret, mitől válik sajátosan nyíregyházivá egy-egy utcarészlet, és miért annyira szerethető ez a város. A válogatás nem volt könnyű, még sok képet szerettem volna szerepeltetni, de a hely adott, ennyi fért el a falakon... – árulta el Gulyás Emil, akinek kiállítását a hónap végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában