Kálmánháza

2023.09.10. 11:30

Eszmecsere a tájházakról

A gyűjtemények gondozásáról és további sorsáról is szó volt a találkozón.

Szon.hu

A találkozó résztvevői

Forrás: Fotó: Helytörténeti Gyűjtemény

A Kelet-magyarországi Tájházak Regionális Találkozóját augusztus 26-án rendezték meg Kálmánházán. Az „Élő tájházak – emlékezet és aktivitás” elnevezésű konferencián szakmai szempontból tartalmas előadásokat hallhattak az érdeklődők, akik az elhangzottakból inspirációt meríthettek az elkövetkezendő projektjeikhez, további munkájukhoz. 
A leltározás fontossága 
– A Tájházszövetség új tagjaként nagy élmény volt hallgatni a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum osztályvezetője, Karsai Henriett előadását, aki Átgondolt gyűjteményfejlesztés címmel mutatta be munkájukat. 
– A továbbiakban szó esett még a leltározás fontosságáról is. Ezt követően ötlettárjelleggel a Csicsóka Tájház (Biharkeresztes), a Gazdaház (Hajdúszoboszló), a Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye (Nagyrábé), a Rozsnyai Gyűjtemény (Létavértes) és a Tiszadadai Tájház képviselői osztották meg tapasztalataikat. 
Bemutatkoztak a házigazdák is 
– Délután Kálmánháza is bemutatkozott: Nagy Tamás vezetésével az érdeklődők megtekintették a helytörténeti gyűjteményt és a szabadtéri géptárat. A kálmánházi házigazdák köszönik a kiváló szervezést Korompai­né Mocsnik Mariannának, a Tájházszövetség kelet-magyarországi elnökségi tagjának, valamint a segítséget a támogatóiknak: a Kálmángép Kft.-nek, a Földesi Kertészetnek, a helyi önkormányzatnak és Kotricz Attila polgármesternek – tájékoztatta szerkesztőségünket Farkas-Jakab Eszter szervező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában