Nyíregyháza

2023.09.21. 11:35

Folytatódnak a várostörténeti séták, első állomás a Kálvin tér

Szon.hu

Helytörténeti séták Ilyés Gábor vezetésével

Fotó: Csáki Alexandra

A nyári szünet után folytatódik a nyíregyházi 100 Éves Patika ismeretterjesztő mozgásprogramja, a Séta, társaság, egészség: szeptember 22-én, pénteken 14 órától a Kálvin tér és a 140 éve felszentelt református templom történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A sétákat ebben a szezonban is Ilyés Gábor helytörténész vezeti, akinek kalauzolásával Nyíregyháza nevezetes épületeiről, szobrairól hallhatnak sztorikat, a nagyközönség számára talán kevéssé ismert érdekességeket a programhoz csatlakozók.

Virtuális kirándulás is lesz

– Az „évadnyitón” tehát a Kálvin tér lesz a téma, októberben a Hősök terén lesz egy történelmi séta, majd novemberben a már nem látható nyíregyházi épületek emlékezetét idézzük fel egy virtuális kiránduláson. A december a családé és az ünnepi készülődésé, de januárban ismét útra kelünk, és kifaggatjuk a Bethlen Gábor utca házait. Februárban a Szent István utca épületei fognak mesélni, márciusban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékjeleinek nyomában eredünk, áprilisban pedig az Evangélikus Általános Iskola felújított dísztermének a megtekintését tervezzük. Májusban Sóstó története és nevezetességei lesznek terítéken – ismertette a menetrendet Ilyés Gábor. A helytörténész hozzátette: az évad majd csak augusztusban zárul, amikor a Jósavárosi Napokhoz kötődően a városrészben tesznek egy sétát, hiszen a panelházak rengetegében is számos érdekességgel találkozhat, aki nyitott szemmel jár.

Az ingyenes programsorozat 2018 őszén egy maroknyi csapattal indult, a létszám azonban folyamatosan gyarapodott, olyannyira, hogy a zsinagógát már több mint kétszázan tekintették meg, de ugyanígy sokakat vonzott a görögkatolikus egyháztörténeti gyűjtemény és a Kállay Gyűjtemény – mindkettőt még a régi helyén látogatták meg.

– A járványügyi helyzet miatt körülbelül egy évig nem találkoztunk, de aztán újult erővel és lendülettel vágtunk neki a városnak. Az elmúlt években kialakult egy törzsgárda, amihez mindig csatlakoztak új és visszatérő sétások, így körülbelül negyvenen, ötvenen barangoljuk be Nyíregyházát – árulta el Ilyés Gábor.

Ahogy korábban, a séták ebben a szezonban is a Hova tűnt Sanyi?-ban érnek véget, ahol a résztvevők egy limonádé vagy forró csoki mellett beszélhetik át a látottakat-hallottakat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában