Balatongyörök

2023.09.17. 13:07

Nyíregyházán is alkotó művész készített emléktáblát Koncz Zsuzsának és Bródy Jánosnak

Hatvan év emlékére készítette a nyíregyházi művészeti iskola volt tanára az emléktáblát Koncz Zsuzsának és Bródy Jánosnak.

Szon.hu

Koncz Zsuzsa és Bródy János az emlékezés mólóján

Forrás: facebook/györöki Kulturmorzsázó

Orr Lajos készítette gránitkőből a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művészek hatvan évvel ezelőtti találkozásának jubileumára azt az emléktáblát, amit Balatongyörökön helyeztek el. Koncz Zsuzsa, és Bródy János 1963 nyarán futottak össze először a györöki mólón véletlenül, amiből aztán több évtizedes barátság és munkakapcsolat alakult ki. 

 

Üstökösök találkozása 

Az üneplő tömeg tapssal és énekkel várta a művészeket, akik együtt sétáltak el újra az emlékezetes helyszínre. Visszaemlékeztek a meghatározó estre, amikor is a fiatal, de a tévéből már ismert Koncz Zsuzsát arra kérlelték, hogy énekeljen. Azonban zenei kíséret nélkül nem nagyon akart kötélnek állni, ezért Bródy János elszaladt a gitárjáért. 
– Este a parton kimentünk a mólóra, vittem a gitárom, és ahogy lassan beesteledett, s feltűntek az első csillagok az égen, ezen a helyen kísértem Koncz Zsuzsát – nyilatkozta meghatódottan a Keszthelyi Televíziónak a számtalan díjjal jutalmazott zeneszerző, énekes, szövegíró. 
Az első fellépésükről Koncz Zsuzsa is kissé elérzékenyülten beszélt. – Nagyon szívesen és örömmel jöttünk, mert végül is egy életre szóló találkozás volt, amit akkor senki sem gondolt volna, se ő, se én, se a barátaink, akik itt voltak velünk. 

Orr Lajos az egyik művével 
Forrás: wikipédia

Számtalan helyi alkotás 

Az eseményen a szobrászművész, Orr Lajos, valamint a kőfaragó, Deák Péter is megjelent. A györöki mólón elhelyezett kerek gránitkövön a két művész neve és az évszám szerepel. A táblán látható két csillag azt jelképezi, hogy a két művész üstökösként tűnt fel a magyar zenei élet egén. Orr Lajos, aki a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola tanára és tagozatvezetője is volt, számos alkotása ma is látható Nyíregyházán és a vármegyében is: Kodály Zoltán mellszobra a Kodály Zoltán Általános Iskolában, Garabonciás a Művészeti Szakközépiskolában, Zsolnay Vilmos-emléktábla a Kossuth Lajos Gimnáziumban, Bolygóképek kőmozaik a Kossuth téren, 1848-as huszáremlékmű Újfehértó, Nyíregyházán a Geduly Henrik és Túróczy Zoltán domborművek, Nepomuki Szent János-szobor, a bronz Zsiráfok a Nyíregyházi Állatparkban, a Millenniumi Emlékmű Tuzséron, vagy az Anya gyermekével mészkő szobor Nyírtéten. 

Orr Lajos a Budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola rajztanára, 1998 és 2002 között a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola szobrász szaktanára, majd a képzőművészeti tagozatvezetője volt. Innen Budapestre vezetett az útja, a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász tanszékének tanársegédje, majd 2000–2014 között a Budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola szobrászszakosztályának a vezetője volt, jelenleg a Zala vármegyei Várvölgyön él és dolgozik. Számos művészeti díjat is kapott, köztük többször is elnyerte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Őszi Tárlat díját. Az idén Csák János kulturális és innovációs miniszter a Művészeti Életpálya elismerést adományozta Orr Lajosnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában