VIDOR Fesztivál 2023

2023.09.02. 08:36

VIDOR-zárás Bëlga módra

Az idei fesztivál utolsó nagyszínpadi fellépője az egyik legismertebb hazai zenekar.

Szon.hu

Szombat este nyolctól övék a nagyszínpad

Fotó: MW-archív

„Vannak kultuszzenekarok vagy outsiderek, a Bëlga valami ilyesmi. Nem lehet nagyon semmi mellé tenni, [...] valami teljesen saját kultusz” – ezzel a mondattal kezdődik az a tavaly készült kisfilm, aminek középpontjában a Bëlga zenekar áll, és ami megmutatja, az ország egyik legnépszerűbb zenekara hogyan vált undergroundegyüttesből populáris zenekarrá. A dokumentumfilmben, amit Laki Gergely és Klopfstein-László Bálint készítettek, az együttes korábbi és jelenlegi tagjai is elmesélik, mit jelent nekik a Bëlga.

Nagy igazságok 

– Inkább vásári mutatványosok vagyunk, a zene csak egy eszköz nekünk – fogalmaznak, és hozzáteszik: nem gondolják, hogy a nagy igazságokat van értelmük megzenésíteni, sem azt, hogy azok igazak lesznek holnapután is. 
A filmből kiderül, hogyan ismerték meg egymást, s hogy milyen hatások érték őket a megalakulásuk óta eltelt több mint két évtized alatt. Mivel az alapító tagok a Tan Kapuja Buddhista Főiskolára jártak, a filmben a buddhizmus komoly szerepet kap, ahogy természetesen a Tilos Rádió és a Pepsi Sztárcsináló is.

Sztárcsináló műsor 

A csapat alapító tagjai – Bauxit, Még5lövés és Tokyo – a Tilos Rádió egyik műsorában ismerték meg DJ Tituszt és Sickratmant (akkor még „Secretman” volt). A Pepsi Sztárcsináló című tehetségkutatóban léptek fel először, és ez annyira jól sikerült, hogy az Ovi című számukkal egészen a döntőig jutottak. Az ismertséget a 2002-ben megjelent Majd megszokod című album hozta meg számukra, a Nemzeti hip-hop a nacionalista nézeteket kifigurázó szövegeivel híresült el. Szinte minden évben megjelent egy-egy albumuk, sőt, volt olyan esztendő, amikor több is. A 2005 októberében világot látott harmadik, dupla album a Bokorpuszta, illetve a Zsolti a béka címeket viselte, és érdekessége, hogy a Bokorpuszta felnőtteknek, a Zsolti a béka gyerekeknek szólt. Sok fontos év áll mögöttük: 2010 azért jelentős, mert négy (!) albumuk jelent meg, a 2015-ös esztendő pedig azért, mert a Szerelmes vagyok című dalt a 10 éves jubileumukra 14 nyelvre fordították le. 2019 elején jöttek ki a Huszonëgy című EP-jükkel, melyben a megalakulásuk 21. évfordulója alkalmából mondanak köszönetet a rajongóiknak. 

Akik nagyon sokan vannak – minden bizonnyal ma este is megtelik a Kossuth tér: a Bëlga adja az idei VIDOR utolsó nagyszínpadi koncertjét, így annak, aki szeretné elraktározni magában a fesztivál hangulatát, mindenképpen ott a helye!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában