Nyíregyháza

2023.11.24. 12:21

Fotókon a természet ezer arca

A legjobb természetfotókat láthatjuk a Váci Mihály Kulturális Központban.

Száraz Anita

Fotó: Gazdag Mihaly

A sikeres vadászat után sziklán szemlélődő üstökös kárókatona tökéletes békében pihen meg a legyeket üldöző kis lile mellett, nem zavarja őket sem a kék cápa, sem az egymást ölelő rókapár. A vidámnak tűnő ürgék egymással játszanak, a napfürdőző gyíkok a giliszták láttán ragadozóvá válnak, egy esküvőnek helyet adó tisztáson pedig egy tölgy-pávaszem lepke együtt táncol a vendégekkel az esti fényben. Sejtelmes köd üli meg a Bihari-hegység egyik fennsíkját, a homok mintákat rajzol a vízmederben, a mákgubón ülő gébicset pedig rózsaszín, kék és sárga színkavalkád öleli körül. A bennünket körülvevő világ milliónyi csodája közül nyolcvan látható a Váci Mihály Kulturális Központban, ahol egészen december végéig megnézhetjük az év legjobb természetfotóit. 

Nem mi alakítjuk 

Közel 200 alkotó 3500 fotójából összesen 130-at díjazott a szakmai zsűri, ezekből láthatnak válogatást a kulturális központba látogatók. A csütörtöki megnyitón dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere azt mondta: ami a szemnek tetszik, az a léleknek is jó, ezek a fotók pedig ilyenek: a képek kiragadnak bennünket a mindennapokból. – Úgy érezzük, hogy mi alakítjuk a természetet, ám az sokszor bebizonyítja ennek az ellenkezőjét – így fogalmazott Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, aki szerint elkanyarodtunk attól az ősi tudástól, amit a természettel együtt élés jelentett. – Ezek a képek azt sugallják, hogy együtt kell élnünk a természettel: meg kell őrizni és úgy átadni a következő generációnak, hogy ők is büszkék legyenek rá. Aki megnézi a fotókat, hazavisz egy darabka természetet és elgondolkodhat azon, az ember mennyire eltörpül a hegyek, a vizek mellett – tette hozzá. 

A képek magukért beszélnek 

– Azért nem szeretnék bővebben szólni a kiállított fotókról, mert magukért beszélnek – ezt mondta Csutkai Csaba fotóművész, aki egy gyerekkori emlékét osztotta meg a hallgatósággal. 
– Még olvasni sem tudtam, amikor az édesapám megmutatott egy könyvet, Homoki Nagy István Gyöngyvirágtól lombullásig című kötetét, amiből később nagy sikerű film is készült és ami elrejtett bennem egy tudat alatti késztetést, hogy egyszer majd fotózással szeretnék foglalkozni. Ezek a képek, amiket most látunk, nem azért különlegesek, mert nagyon drága fényképezőgépekkel készültek: ennél sokkal fontosabb az alkotójuk alázata, amivel el tudtak mélyülni egy adott témában. Amikor a múzeumokban festményeket nézünk, akkor sem azon gondolkodunk, hogy milyen technikával készültek, hanem hogy milyen a végeredmény, s hogy milyen hatást gyakorolnak ránk – fogalmazott. 
Habarics Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa azt mondta, gyönyörű természetfotók nem csak egzotikus helyeken készülhetnek, egyedi felvételeket csinálhatunk akár egy, a szobánkban lévő virágról vagy a vetési varjakról is – ehhez nem kell más, csak kreativitás. – Az eszköz ehhez ma már mindenkinek ott van a zsebében, s a díjazott alkotások között is találunk olyat, aminek a készítője nem fényképezőgépet használt – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában