Nyíregyháza

2023.11.13. 14:00

Mindent a szemnek, na meg a kéznek

Játékos ügyességi és logikai feladatok világítanak rá a környezetvédelem fontosságára az interaktív kiállításon.

Miklós István

Interaktív kiállítás

Fotó: Sipeki Péter

Érdeklődő tekintetek, a termet betöltő gyerekzsivaj, rengeteg játék, ám mégis sok tanulás – ottjártunkkor ez jellemezte a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ kiállítóterét, ahol november 13-án nyitották meg a Kezedben a jövő! Interaktív Kiállítást a fenntarthatóságról gyerekeknek.
A tárlat a jövőbe kalauzolja a gyerekeket, akik felfedezhetik a Föld erőforrásait, és azt is megtanulhatják, hogy óvhatjuk meg azokat a jövő generációi számára.
Már a megnyitó napján nagy volt az érdeklődés a kiállítás iránt, ami szakít a mindent a szemnek, semmit a kéznek elvvel, sőt arra buzdítja a résztvevőket, hogy vegyék kézbe a kiállított tárgyakat, és játékos feladatokon keresztül gazdagítsák tudásukat.
Manapság nincs olyan nap, hogy ne hallanánk vagy olvasnánk valamit a környezetvédelemről és a fenntarthatóságról, de amellett, hogy „divatos” lett zöldnek lenni, érdemes komolyan venni azt a vészharangot, amit a szakemberek kongatnak immár hosszú évek óta.
Így tesznek a nyíregyházi Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézményében is, ahol számos programmal igyekeznek közelebb hozni a diákokhoz a fenntartható életszemléletet. Kiss-Juhász Krisztina, az intézmény matematika-kémia szakos pedagógusa a kiállításon lapunknak elmondta, mind a tanórákon, mind a tanórán kívüli programokon kiemelt szerepet kap az iskolában a környezetvédelem.

Fenntartható szemlélet

– Nagyon örültünk, hogy Nyíregyházára látogatott egy ilyen fontos témát feszegető kiállítás, ezért már az elsők között szerettük volna megtekinteni a diákokkal, nehogy véletlenül lemaradjunk róla. A tárlatra ötödikes diákokkal érkeztünk, mivel az alsó tagozatosok mellett a felsősöknek is nagyon fontos, hogy a birtokában legyenek a fenntarthatóságról szóló ismereteknek. A kiállítás anyagából később tanulmányaik során is profitálhatnak, ugyanis a tárlaton megjelenik a víz vagy éppen a levegő témája, és mindez a kémiaórákon is hasznos lehet a jövőben – tudtuk meg a pedagógustól, aki azt is elárulta, a mostani diákoké a jövő, nekik is gondoskodniuk kell a Föld megóvásáról, hogy felnőttként egy élhetőbb környezetet tudhassanak a magukénak.
– Ők már úgy nőnek fel, hogy szinte mindennap hallanak valamit a környezetvédelemről, nagyon fontos, hogy a szavak mellett a tettekkel is találkozzanak. Éppen ezért az iskolánkban rendszeresen tartunk különféle kézműves programokat, melyek keretében a gyerekek szelektív hulladékból készíthetnek hasznos tárgyakat. Emellett természetes, hogy az intézményben mindenki szelektíven gyűjti a hulladékot, sőt gyermeknapot sem rendezünk meg anélkül, hogy valahogy ne jelenjen meg a fenntarthatóság témaköre. Az alkotás mellett az elméleti tudásra is nagy hangsúlyt fektetünk, így a rendezvényeinket környezetvédelmi totókon, rejtvényeken, játékos feladatokon mérheti össze a tudásukat a fiatalok. A kézműves alkotások ugyanakkor a környezet védelme mellett egyéb, pedagógia szempontokból is fontosabb: fejlesztik a kreativitást és a diákok finommotorikus készségeit is – hívta fel a figyelmet Kiss-Juhász Krisztina.

Rájöttek, cselekedni kell

– A környezetvédelem és a fenntarthatóság valóban egy nagyon „divatos” téma manapság, de ezen túllépve ne feledkezzünk meg arról, hogy mennyire időszerű e területekről beszélni napjainkban – ezt már Lázár István, a Váci Mihály Kulturális Központ közművelődési szakembere mondta el lapunknak. Mint azt kiemelte, nem csupán Európában, hanem talán az egész bolygón eljutott már odáig az emberiség, hogy elgondolkodott azon, mennyire nem fenntartható az az életmód, amit jelenleg folytatunk.
– Bár egy kicsit fáziskésésben van az emberiség e tekintetben, és sokszor mondják a szakemberek, hogy az utolsó vagy éppen az utolsó utáni órában vagyunk, még mindig nem késő cselekedni. Ez a kiállítás is erre erősít rá. Felhívja a jelen és a jövő generációinak figyelmét arra, hogy a talaj, a víz, a levegő, az élővilág mennyire rossz állapotban van, és mennyi mindent tehetünk – vagy éppen tehetnénk – azért, hogy ezen javítsunk. A Játékos Tudomány elnevezésű vállalkozás több témakörben is utaztat kiállításokat hazánkban, és úgy gondoltuk, nagyon fontos és hasznos lenne, ha a környezetvédelemről szóló tárlatukat is elhoznák ide, Nyíregyházára – tette hozzá Lázár István, aki abban bízik, az ötnapos tárlat ideje alatt sok iskolás csoport, családok, esetleg baráti társaságok keresik majd fel a tárlatot.

Több korosztályt szólít meg

– Az interaktivitás egy kulcsfontosságú szempont, hiszen a mai gyerekek érdeklődését már másképp kell felkelteni, mint ahogy azt tették néhány évtizede. Itt a mindent a szemnek és a kéznek elv érvényesül, persze vannak írásos anyagok is a kiállításon, de ezek is rendkívül színesen jelennek meg a tablókon. Az ügyességi, illetve logikai játékok több oldalról világítják meg az adott problémakört, s a tapasztalatok azt mutatják, kiválóan működik ez a módszer – hangsúlyozta a közművelődési szakember, akitől azt is megtudtuk, a kiállítás a gyerekek több korosztályát is megszólítja.
– Egyes részei már a nagycsoportos óvodások figyelmét is felkeltik, míg más elemek a kisiskolásoknak, megint mások a középiskolásoknak szólnak. Mindenki megtalálhatja a maga korosztályának szóló tárlatelemet, de legtöbb anyag egyértelműen a kisiskolásoknak szól – tudatta szerkesztőségünkkel  Lázár István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában