Kiállítás

2023.12.01. 07:00

Benczúr-festmények a gyulai Kohán Képtárban

Salgótarján, Hódmezővásárhely és Kecskemét után Gyulára érkezett a Benczúr-kiállítás.

L. Tóth Lajos

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója a Kohán Képtárban

Forrás: Bencsik Ádám, Békés Megyei Hírlap

Amikor kiderült, hogy felújítják a nyíregyházi Jósa András Múzeumot, a Benczúr Gyula-kollekció útra kelt, és eddig Salgótarjánban, Hódmezővásárhelyen és Kecskeméten lehetett megcsodálni a 19. századi magyar történelmi festészet egyik legnagyobb alakjának emléket állító kiállítást. Újabban pedig már Gyulán gyönyörködhetnek 14 olajfestményben, 17 grafikában és 16 személyes tárgyban az érdeklődők.

– Tény: a Magyar Nemzeti Galéria után a nyíregyházi múzeumban található a legnagyobb Benczúr-gyűjtemény Magyarországon – jelentette ki Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója. – Benczúr Gyula Nyíregyházán született 1844-ben, és Dolány községben, a mai Benczúrfalván élt 1910-től haláláig. Noha nem tartozott a magyar festészetet megújítani vágyó alkotók közé, a mai napig ámulatba ejtenek festészetének kvalitásai: fejlett kompozíciós készsége, harmonikus színhasználata, természethű ábrázolásmódja, valamint az, ahogy az anyagszerűséget megjeleníti. A Benczúr-tárlat közel három évig vándorol: eddig Salgótarjánban, Hódmezővásárhelyen és Kecskeméten láthatták az érdeklődők, Gyuláról erdélyi településekre, aztán a Dunántúlra utaznak az alkotások.

– Egy érdekesség: Salgótarjánban előkerült egy életrajz, amelyet Benczúr orvos fia írt 1945-ben, két nővére segítségével. A kéziratot a Jósa András Múzeumunk a salgótarjáni múzeummal közösen adta ki a közelmúltban, ebből kiderül, hogy Benczúr Gyula 3 évesen triptichont rajzolt krétával a lakásuk padlójára, 4 évesen pedig egy orosz tisztről készített portréval kereste meg élete első keresetét, egy rubelt, amit élete végéig megőrzött.

A Jósa András Múzeum több mint 60 Benczúr-alkotásából 31 érkezett Gyulára, ahol a festő néhány személyes tárgyát, többek között rajzszékét, festőbotját és palettáját is kiállították a Kohán Képtárban.

– A Nemzeti Szalon Művészeti Egyesület 1909-ben a festő szülővárosában rendezte meg a több mint 300 műalkotást felvonultató 39. vidéki tárlatát. Benczúr Gyula csak 8 festményét állította itt ki, de az egész nap az ő személye körül forgott: a szülőházánál emléktáblát avattak fel, a város képviselő-testülete díszpolgári oklevéllel tüntette ki – ez volt a kiindulópontja a Nyíregyházán kialakult kultuszának – közölte Madár Ximena művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Benczúr Gyula halála után egy esztendővel, 1921-ben a nyíregyházi Bessenyei György Kör országos Benczúr-ünnepség szervezésébe kezdett, melynek központi eseménye egy komoly méreteket öltött kiállítás lett. Ez arra ösztökélte a festőóriás özvegyét és gyermekeit, hogy Benczúr sok alkotását és személyes tárgyát a városnak adományozzák, amivel megalapozták a Jósa András Múzeum Benczúr-gyűjteményét.

A gyulai Kohán Képtárban a tárlat 2024. március 3-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10-16 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában