Nyíregyháza

2023.12.04. 20:00

Hivatalossá tették a közös munkát

Együttműködési megállapodással nyitnak új fejezetet a vármegyei kulturális intézmények.

Miklós István

Fotó: Gazdag Mihaly

– Egy már működő, igen sikeres és gyümölcsöző együttműködést teszünk most hivatalossá a megállapodás aláírásával – mondta Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, a vármegyei értéktárbizottság elnöke hétfőn, a Jósa András Múzeum, a Sóstói Múzeumfalu és a vármegyei önkormányzat között köttetett együttműködési megállapodás aláírásán.

A rendezvényen jelen volt Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója, Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója és dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Dr. Ulrich Attilától megtudtuk, a vármegyénk rendkívül gazdag és szerteágazó kultúrával rendelkezik, ezért nagyon fontos, hogy kiváló kapcsolatot ápoljon a vármegyeszékhely, a múzeumok és az értéktár vezetése.

Közösek a célok

– A múzeumok eredetileg az értékek megőrzése miatt jöttek létre, ez egészült ki később a kutatással és a tárgyi emlékek mindenki számára érthető módon bemutatásával. Az ő munkájukhoz azonban szükség van a nagyobb régiók támogatására is. Örülök neki, hogy rengeteg közös célunk van, és eddig is hatékonyan dolgoztunk együtt. A változó világunkban különösen meg kell becsülnünk az értékeinket, hogy azokat az utánunk jövő generációknak is bemutathassuk – hívta fel a figyelmet az alpolgármester.

– Az együttműködési megállapodás öt kiemelt pontot említ, de én ebből is kiemelném az értékgyűjtést, a múzeumfalu rendezvényeihez csatlakozást és az együttműködést a pályázatokban – ezt már Rémiás Tibor mondta el a jelenlévőknek, aki arra is rávilágított, hogy Nyíregyházán eddig is nagyon jó kapcsolatot ápolt a múzeum és az értéktár, közös munkájuk gyümölcsként számos kiadvány jelent meg. 

Baloghné Szűcs Zsuzsanna szerint is új lendületet adhat a megállapodás az eddigi munkának.

– Pünkösd vasárnapjára álmodtuk meg az Értékes nap elnevezésű rendezvényünket, ami a vármegyei értékekről szól. A Bereggel kezdtük a bemutatást, és egy rendkívül sikeres rendezvényen vagyunk túl. Ezen felbuzdulva már szervezzük a következő Értékes napot, melyen a szatmári térséget vesszük majd górcső alá – tudatta a múzeumfalu igazgatója, akitől azt is megtudtuk, az intézmény csatlakozott a Magyar Tájházak Szövetségéhez, sőt ennek a vármegyei referens intézménye lett, így szakmailag még színesebben támogathatják majd a vármegyei értéktár munkáját a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában