Nyíregyháza

2024.01.17. 17:30

A Jósa András Múzeum lett az aranyszablya őrzője

Megfelelő szakmai irányítással akár országos turnéra is indulhat az országos hírű lelet. 

Lengyel Nóra

Fotó: Dodó Ferenc

Olvasóinknak aligha kell bemutatnunk a világhírű geszterédi aranyszablyát, hiszen többször írtunk már róla, végigkísértük az útját. Most pedig méltó helyére kerül, hiszen a Geszterédi Aranyszablya Társaság Alapítvány a Jósa András Múzeumnak ajándékozta a honfoglaláskori leletet, ami immár teljes pompájában díszeleg. A Kállay Gyűjteményben szerda délelőtt írta alá Rácz János alapítványi elnök és dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató az okiratot, s a tájékoztatón elhangzott: az aranyszablya hiteles rekonstrukcióját az alapítvány térítésmentesen ajándékozza az intézménynek, noha a munkálatok költsége 13 millió forint volt, az aranyszablya eszmei értéke pedig 40 millió forint. A múzeum a jövőben gondoskodik arról, hogy méltó módon kerüljön a látogatók elé az araszablya, amit megfelelő módon tárolnak az eredeti leletekkel együtt.

Rácz János elmondta, hogy ez egy ünnepnap a társaság életében, majd elmesélte a szablya történetét. Mostoha körülmények között került elő: disznók túrták ki egy tanyán, majd összeszedték a darabokat, és ahhoz, hogy közel 100 év elteltével teljes pompájában díszelegjen, nagyon sok ember munkája kellett. Három nemzetközi régészprofesszor 2019-ben kezdte el összerakni a megtalált darabokat, a leírás alapján pedig megkeresték azokat a szakembereket, akik el tudták készíteni, és természetesen össze kellett gyűjteni a forrást is a hiteles rekonstrukcióhoz, ami tavaly tavasszal készült el.

Több helyen is kiállítják

– A Magyar Nemzeti Múzeumban mutattuk be először, ahol hat hónapig volt kiállítva, majd hazatért Geszterédre, hogy a helyiek is megcsodálhassák. Végül a társaságunk úgy döntött, hogy a méltó helye a Jósa András Múzeumban lesz, ahol megfelelő szakmai irányítással akár országos turnéra is indulhat – mondta Rácz János, és megköszönte a szakemberek munkáját, akik nélkül nem készülhetett volna el a csodálatos honfoglaláskori fegyver hiteles rekonstrukciója.

Dr. Rémiás Tibor megköszönte a Geszterédi Aranyszablya Társaságnak, hogy nyolc év munkája után a Magyar Kultúra Napján, január 22-én a szablyát bemutathatják a nagyközönségnek is – a látogatók ezen a napon a honfoglaláskori tarsolylemezeket is ingyen nézhetik meg. Elmondta: a megyében több helyen is kiállítják majd, de már több dunántúli múzeum is jelezte, hogy szeretnék bemutatni a hiteles rekonstrukciót.

Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy március 2-án, szombaton a Geszterédtől Rakamazig című kiállítás apropóján családi napot szerveznek, ahol érdekes előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal, hagyományőrzőkkel, íjászattal és sok izgalmas kinti, s benti programmal várják az érdeklődőket, és szeretnének tisztelegni az aranyszablya és a nyolc tarsolylemez előtt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában