Nyíregyháza

2024.01.10. 07:00

Jubilál a Móricz-olvasókör

Felidézik az elmúlt tíz év legfontosabb történéseit és legkedvesebb pillanatait.

Csáki Alexandra

Fotó: Pusztai Sándor

Kezdeményezésére jött létre 2005-ben a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület, 2014-ben pedig az író nevét viselő olvasókör, utóbbi tehát az idén ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját. Dr. Bihari Albertné Jolika, a megyei könyvtár nyugalmaztt munkatársa nemrégiben podcast-sorozatunk vendégeként tekintette át a 2023-as esztendő történéseit, és azt is elárulta, hogyan emlékeznek meg az olvasóköri jubileumról.

Két könyvet is megjelentettek

– Mozgalmas évet hagytunk magunk mögött, gazdag, tartalmas, színes volt mindkét közösség szempontjából. Kulturális és irodalmi értékeink népszerűsítésére író-olvasó találkozókat, könyvbemutatókat, elóadóesteket, felolvasásokat, konferenciákat, zenés-irodalmi műsorokat szerveztünk. Tavaly két könyvet jelentetett meg az egyesület, ezeket helyben és az budapesti ELTE közönségének is bemutattuk. A Mindenütt felyül ég: Gyász, temetések és újratemetések a magyar kultusz- és irodalomtörténetben című kiadványt a Vaján 2016-ban rendezett konferencia előadásainak szerkesztett változatát tartalmazza, illetve gondozásunkban vehették kézbe az olvasók Hamar Péter A debreceni asszony: Magoss Olga és Móricz Zsigmond románca című kötetet – sorolta büszkén az egyesület alapító titkára.

– Zenés női terefere délutánunkon két alkotótársunkat mutattuk be írásaik és festményeik, grafikáik tükrében. Öt éve alakult meg énekkarunk, ami amellett, hogy színesíti a programjainkat, önálló fellépéseket is maga mögött tudhat a szüreti mulatságtól a jótékonysági karácsonyi koncertig.

– Több rendezvényünk is kapcsolódott a Petőfi 200 programsorozathoz, kiemelném ezek közül a nagykárolyi és erdődi emlékkonferenciákat, ahol neves hazai és határon túli előadók osztották meg gondolataikat a költőről, műveiről, életéről, hatásáról. Sokan voltak kíváncsiak a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó múzeumbuszára, amit lehoztunk Nyíregyházára, és számos olyan településre látogattunk el, ahol Petőfi Sándor nyomába eredhettünk.

Újabb mérföldkőhöz érkeztek

– Ahogy 13 éve mindig, átadtuk a Móricz Zsigmond-emlékérmet, amit 2023-ban Tverdota György irodalomtörténész vehetett át. csatlakoztunk a Váci- és Krúdy-meg­emlékezésekhez, megünnepeltük a magyar kultúra napját, és több nyíregyházi intézmény szakmai programján is részt vettünk – hangsúlyozta dr. Bihari Albertné Jolika.

Újabb mérföldkőhöz érkezett az egyesület, hiszen a Móricz Zsigmond Olvasókör január 12-én, pénteken 16 órától ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját.

– Előbb felidézem az elmúlt évtized legfontosabb eseményeit, majd tagjaink megosztják egymással a számukra legkedvesebb élményeket. Az egyesület énekkara vidám dalokkal színesíti az ünnepi eseményt Antal Krisztina vezényletével, de nem maradhat el a kötetlen baráti beszélgetés és a torta sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában