Beregi Múzeum

2024.01.25. 15:00

Női viseleteken a beregi keresztszemes

Szon.hu
 

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület hirdette meg a XIX. Kárpát-medencei népi textilfesztivált, melyre a  Beregi Múzeum szakkörösei is elküldték pályamunkájukat.  Szakrális és a szertartásokhoz kapcsolódó textíliák témakörben Kardos Csabáné adta be négy darabos pályamunkáját, textiljei végső helye a fülpösdaróci református templom lesz. Erdős László 13 darabos, jézusszíves mintával hímzett szettje pedig a porcsalmai református templomot fogja díszíteni.

Színhangulatok témakörben Filepné Kiss Renáta, Gacsályi Kristóf, Kardos Csabáné és Vargáné Hegedűs Eszter pályáztak beregi keresztszemes hímzéssel díszített viseletekkel és háztartási textíliákkal.

Filepné Kiss Renáta pályamunkájának alapja egy 1890-ben Gergelyiugornyán hímzett kendő, amelynek az alját horgolt csipkével díszítette az alkotó. Eltelik 134 év, és ez a tölgyleveles minta újra megtetszik egy ugyancsak Gergelyiugornyán élő szakkörösünknek és viseletét díszíti vele. A pályamunkához kiegészítő is készült, amelyben Lánczi Kriszti volt segítségünkre – számolt be a pályamunkákról a vásárosnaményi önkormányzat a közösségi oldalán.

Hímzés: Filepné Kiss Renáta

Varrás: Orosz Mária

Paszomány: Lánczi Krisztina

Fotók: Szász Csaba

Az eredeti kendő, amelynek a mintája alapján a viselet készült, megtekinthető az alábbi linken:

http://www.beregikultura.hu/digitalis.../kend%C5%91-3

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában