Nyíregyháza

2024.02.08. 07:34

Népszerű a diákkonferencia a hallgatók körében

Az Egészségtudományi kar dékánja szerint ez az esemény akár az államvizsgára is felkészít.

Csatári Jázmin Abigél

Fotó: Sipeki Péter

Az egyetemisták mellett az idén már középiskolások is előadhatták kutatási anyagaikat a Tudományos Diákköri Konferencián (TDK), aminek a szekcióüléseit szerdán délelőtt tartották a Debreceni Egyetem Egészségtudományi karán, Nyíregyházán. 

SPS_2655
 

Felkészítik őket a jövőre

- A TDK elsősorban a felsőoktatásban tanulóknak nyújt lehetőséget, hogy gondolkodásukat és a fejlődésüket a nyilvánosság előtt is meg tudják mutatni – nyilatkozta lapunknak dr. habil Móré Marianna tudományos tanácsadó, az Egészségtudományi kar dékánja, aki elárulta, hogy a mostani rendezvény az első, amelyik nyitott volt: először vehettek részt rajta azok a gimnazisták, akik már rendelkeznek olyan írással, kutatási anyaggal, melyről a bizottság azt gondolta, hogy érdemes a nyilvánosság elé tárni. Ezt az esélyt a Zay Anna Technikum és Kollégium diákjai kapták.

A dékán azt is elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a fiatalok olyan egyetemi bizottság előtt beszélhessenek, amely az államvizsgához hasonló módon értékeli őket. 

- Arra ösztönözzük ezzel a hallgatókat, hogy képesek legyenek úgy összefoglalni a 15-20 oldalas cikküket, kiemeljék annak a lényegét úgy, ahogy majd a rendes vizsgán is kell. Ez a megmérettetés az élet későbbi szakaszaira is jó példával és motivációval szolgálhat.

A dékán szerint az a legfontosabb eleme a konferenciának, hogy fejlessze a fiatalok kritikus szemléletmódját is.

– Fontos, hogy egy olvasmány mögött keressék annak a valóságalapját. Manapság sok kutatás hívja fel arra a figyelmet, hogy az online tartalmak mennyire befolyásolják az embereket. A diákok egyébként nagy igyekezettel, komoly utánajárással végezték a vizsgálatokat, és az általuk írt anyagokat már a döntéshozók is alkalmazzák – emelte ki büszkén dr. habil Móré Marianna.

Megnőtt a jelentkezők száma

Dr. habil Jóna György egyetemi docens, TDT elnök is hangsúlyozta a program fontosságát. Ezúttal megfelezték a tartalmat: a debreceni diákok az ottani, míg a nyíregyháziak az itteni karon adhatták elő a munkáikat.

- Az előadásokon a magyar hallgatók mellett külföldi diákok is részt vesznek minden alkalommal, így angol nyelven is kommunikálnak. Már tavaly szeptemberben elkezdődött a folyamat, akkor az oktatók kaptak részletest tájékoztatást és betekintést a TDK rendszerbe, utána vontuk be a hazai és külföldi diákokat is. 

Ezúttal még többen jelentkeztek: míg tavaly hat szekcióra bontottuk az előadásokat, most hétre volt szükség, köszönhetően annak, hogy a tavalyi 61 tanulóhoz képest ezúttal 108 hallgató jelentkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában