Nyíregyháza

2024.03.01. 14:00

Palindrommal, botosjetivel a nyelv világában

Rendhagyó nyelvtanórán vehettek részt a Móra-iskola diákjai pénteken.

Miklós István

Nem akármilyen foglalkozással indult a hét utolsó napja a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskolában. A kis diákokhoz ugyanis dr. Minya Károly nyelvész, a Nyíregyházi Egyetem Magyar Nyelvészeti Intézeti Tanszékének vezetője érkezett, hogy egy rendhagyó nyelvtanóra keretében kalauzolja el a gyerekeket a magyar nyelv érdekes és változatos világába. A képzők, jelek, ragok „felkérdezése” helyett pénteken maga az élet szolgáltatta a tananyag alapját, hiszen vicces és tanulságos utcai feliratok, diákok tanórai baklövései is szerepeltek az előadásban.
És hogy mitől volt igazán rendhagyó a több osztálynak tartott nyelvtanóra, és mi ezzel a cél, arról dr. Minya Károly beszélt lapunknak.

Nyelv „festette” tájkép

– Elsősorban attól volt rendhagyó a pénteki órám, hogy egy viszonylag új nyelvtudományi ágazat eredményeit használtam fel benne. Az úgynevezett nyelvi tájkép azt jelenti, hogy figyeljük és vizsgáljuk a városokban, közterületeken előforduló feliratokat, melyek számunkra rendkívül érdekes információkkal szolgálnak. Az ötödikes gyerekeknek persze nem a nyelvtudományi elemzés volt a feladatuk. Bemutattam nekik különböző érdekes és humoros feliratokat, illetve olyanokat is, amelyekben valamilyen helyesírási hiba, esetleg megfogalmazásbeli probléma fordul elő – tudatta dr. Minya Károly, aki arról is beszélt, hogy a különleges nyelvtanórának kiemelten fontos eleme az interaktivitás, mivel az érdekes információk is csak akkor érik el igazán a céljukat, ha azokat meg is vitatják a diákok.
– Az okostelefonra sok pedagógus tekint átokként, de bizonyos esetekben egy tanórán is lehet áldás. Azt javasoltam a gyerekeknek, hogy amikor a városban járnak-kelnek, látnak valamilyen érdekes, esetleg hibás feliratot, akkor bátran fotózzák le, és hozzák el a képet a nyelvtanórára. Az óra elején a tanár nénijükkel megbeszélhetik a látottakat, ráadásul így a korábban az iskolában megszerzett tudásukat a gyakorlatban alkalmazhatják. Ezzel jó kedvvel indulna a nyelvtanóra, arról nem is beszélve, hogy ráhangolódásnak kiváló, és kifejezetten motiváló hatású – hívta fel a figyelmet a nyelvész.

Megkerülhetetlen digitalizáció

És ha már szóba került a motiváció, számos cikk született már arról, mennyire nehéz dolguk van a pedagógusoknak, ha motiválni szeretnék a diákjaikat, és fenntartani a figyelmüket a tanórán. Dr. Minya Károly szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy napjaink iskolásai kevésbé motiváltak lennének, mint a korábbi generációk.
– Minden iskola és diák más és más. Sok múlik azon, hogy milyen diákok érkeznek az iskolába, őket mennyire motiválják otthon. Az sem mindegy, milyen az osztályközösség, egymást mennyire „húzzák fel”, illetve az osztályban az az elfogadott minta, hogy „tanulni igenis jó”, vagy éppen az ellenkezője. Természetesen a pedagógus személye is kulcsfontosságú, nem mindegy, hogy egy tanár mennyire képes lelkesíteni a rá bízott diákokat – hangsúlyozta dr. Minya Károly, akivel arról is beszélgettünk, manapság mennyire fontos a digitális eszközök használata egy tanórán.
– Egyszerűen fogalmazva, ma már kikerülhetetlen ezen eszközök használata. Amikor lehetséges, be kell vonni az óra menetébe a digitális technikát. Nagyon szeretik a gyerekek azokat a platformokat, melyeken teszteket oldhatnak meg, sőt akár egymással is versenyezhetnek. A mai iskolák felszereltségéhez már hozzátartozik az okostábla, ami azért is előnyös, mert a tanár is jobban szemléltetheti az adott tananyagot. A mesterséges intelligencia is egy olyan eszköz lehet, ami új távlatokat nyithat, persze csak akkor, ha megfelelően használják – világított rá a nyelvész.
Az előadáson hamar megmutatkozott, mennyire előnyös és hasznos a játékos, sok esetben humoros feladatok alkalmazása az oktatásban, hiszen a népes diáksereg kíváncsian hallgatta dr. Minya Károly szavait, és nagyon aktívan kapcsolódtak be a munkába.

Az okostelefonra sokan tekintenek átokként, de az órán is lehet áldás dr. Minya Károly

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában