Vaja

2024.04.08. 10:13

A Kilencek betiltott névjegye

Bár megkapták az engedélyeket, a hatóság betiltotta az újságokat 1970-ben.

M. Magyar László

Molnár János a 2023-ban megjelent kiadvánnyal.

Forrás: Fotó: M. Magyar László

Kísérlet 1970 – egy nemzedék betiltott névjegye címmel jelent meg 2023-ban a 94. Ünnepi Könyvhétre az Írók Alapítványa – Széphalom Könyvműhely újdonsága. A kötet megjelentetése Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas prózaírónak, költőnek köszönhető, aki akkoriban a Kilencek költőcsoport tagja volt, és szerzőként és szerkesztőként részt vett a kiadvány készítésében. 

Alkotóház a kastélyban 

Kevesen tudják azt, hogy ez a nem mindennapi kiadvány szorosan kötődött Vajához. Az eredeti tervek szerint Mezey Katalin mutatta volna be a napokban Vaján annak az ünnepségnek a kísérőprogramjaként, amellyel II. Rákóczi Ferencre emlékeztek születésnapja alkalmából. 
Az írónő betegség miatt nem tudott részt venni a rendezvényen, így Molnár Sándor, a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye igazgatója szólt a könyvről. 
– Az ünnepség végén nem véletlenül hívtam fel a figyelmet a kastély déli tornyára, ugyanis a múzeumalapítást követően 1965-ben megnyílt benne az alkotóház. Sok szép alkotás – festmény, vers, próza, tanulmány – született a több évtized alatt. 

Elkobozták az újságokat 

– A költőkből álló úgynevezett Kilencek csoportja 1969-ben elhatározta – természetesen élvezve a múzeumalapító édesapám, Molnár Mátyás támogatását –, hogy elindítanak 1970-től egy folyóiratot, ami évente három alkalommal jelenik majd meg. Beszerezték a szükséges engedélyeket, Nyíregyházán a megyei könyvtárban kinyomtatták az első három számot, azonban ezt követően nem sokkal megjelent a hatóság, és elkobozta az újságokat. Szerencsére a kéziratokból néhány darab megmaradt Vaján az adattárban, sőt az egyik kéziratnak a klisélemezei is itt vannak nálunk. Korábban is beszéltem már Mezey Katalinnal, akinek az elsőszülött fia egyébként Lackfi János József Attila-díjas költő, író, műfordító, édesapámnak a keresztfia. Szoros kapcsolatot alakított ki az Oláh család – mert a férje Oláh János költő volt – és a vajai Molnár család. 

Maradt a példányokból 

– Az újságokat tehát bezúzták, de néhány példány megmaradt kéziratban, mindegyik számból két-két példány. Most jött el a lehetőség, hogy Mezey Katalin újraszerkessze a kiadványt, sajtó alá rendezze ezt az akkoriban betiltott újságot, s végül az elmúlt évben a kiadójánál megjelentethette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában