Színházi fesztivál

2024.06.18. 17:30

Fesztivál Kisvárdán – immár 36. alkalommal

A Kárpát-medencei magyar társulatok előadásait láthatja a nagyérdemű. Fesztivál: izgalmas a kínálat.

Száraz Anita

A Nemzeti Színház a Háztűznéző című darabbal érkezik Kisvárdára

Forrás: Nemzeti Színház

Fotó: Archív

c: ez lesz a 36. kulturális seregszemle, amelyen Kárpát-medencei magyar társulatok előadásait láthatja a nagyérdemű. Nyakó Béla fesztiváligazgató mesélt lapunknak az idei kínálatról

színház, közönség, fesztivál
A Padlás című musicalt is láthatja a fesztivál közönsége
Fotó: Archív/Dodó Ferenc / Forrás:  Kelet-Magyarország

Fesztivál: jeles jubileumokat ünnepelnek 

– A fesztivált június 21–29. között rendezzük meg, érkeznek társulatok Kassáról, Szabadkáról, Csíkszeredáról, Nyárádszeredáról, Gyergyószentmiklósról, Zentáról, Nagyváradról, Komáromból s Újvidékről is, de természetesen hazai társulatoknak is tapsolhatnak a nézők. Az idei díszvendég az alapítása 25. évfordulóját ünneplő székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház lesz. A jeles alkalomhoz kapcsolódóan az érdeklődők megnézhetnek egy fotókiállítást, és láthatják a Felvonásokon át az idő című, a színház elmúlt 25 évét bemutató dokumentumfilmet is. Az alkotást Pál Melinda rendező, Demeter Levente és Jakab Endre, a Székelyföldi Stúdió munkatársai készítették tavaly novemberben, a film pedig komoly elismerést kapott: a Szombathelyi 11. Savaria Filmszemlén első díjat nyert „színházművészet” kategóriában. – A neves színésznő, Farkas Ibolya, aki ebben az évben ünnepli a 85. születésnapját, 65 éve van a pályán – a tiszteletére tűzzük műsorra Tatár Rózsa Ady és Adél című előadását, amit a marosvásárhelyi Spect­rum Színház társulata mutat be. Ezúttal is három helyszínen – Várszínház és Művelődési Központ, zsinagóga, illetve Refi Színpad – láthatják a nézők a színdarabokat, a versenyelőadásokat pedig az Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színművésznő, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező alkotta zsűri értékeli. 

Izgalmas produkciók 

– A versenyprogramon kívüli előadások is kiváló színvonalat képviselnek: a Játékszín a Teltház, az Orlai Produkciós Iroda a Lavina, a Liliom Produkció az Anyatigrisek című darabbal, a Veres 1 Színház pedig a Padlás című musicallel érkezik Kisvárdára, de a közönség láthatja Eszenyi Enikő és Járai Máté Életrapszódia című produkcióját is. Ezúttal is lesznek mesterkurzusok, ezeken a résztvevők a szerepalkotás technikáival, a valóság feletti gesztusok okainak kutatásával foglalkoznak majd. Könyvbemutatót is tartunk: az érdeklődők megismerhetik a Nagy B. Sándor Nemes Levente színművésszel, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház egykori igazgatójával készített beszélgetőkönyvét. A gyerekeknek bábjátékkal kedveskedünk, és két mozifilm is szerepel a fesztivál programjai között. Megnézhetik az érdeklődők az Oscar-díjas Koltai Lajos Semmelweis című nagy sikerű filmjét is, a vetítés után pedig közönségtalálkozót szervezünk: a filmkedvelők találkozhatnak az alkotókkal s szereplőkkel – mondta Nyakó Béla, és hozzátette: ahogy a fesztiválozók megszokhatták, ezúttal is készülnek majd fotók az eseményekről, előadásokról – ezeket napról napra bemutatják. 
Aki pedig szeretne a város történelmével megismerkedni, interaktív helytörténeti sétákon vehet részt, melyeken a résztvevők a zsinagógától indulva Kisvárda zsidó vonatkozású emlékhelyeit keresik fel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában