Fesztivál

2024.07.09. 10:00

VIDOR: szerdától lehet jegyet venni

Lukács Sándor, Szabó Győző, Dobó Kata, Szente Vajk, Nagy Sándor, Szulák Andrea és Járai Máté is szerepel a színházi versenyprogramban. VIDOR: a legnagyobb nevettetők seregszemléje.

Szon.hu

VIDOR: az Orlai Produkció Tok-Tok avagy hogy pattog a kocka? című falrengető vígjátékát is láthatják a nézők

Forrás: Orlai Produkció

A VIDOR Fesztivál, Nyíregyháza kiemelkedő kulturális eseménye az idén sem szűkölködik majd népszerű produkciókban, vidám pillanatokban. A nagyszínpadon a a versenyprogram a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café Szívhang című darabjával kezdődik, mely egy szórakoztató, érzelmes történet arról, hogy ötven után is van élet - Szulák Andrea, Epres Attila, Györgyi Anna és Sajgál Erika szereplésével, Dicső Dániel rendezésében. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház szintén az ő rendezésével érkezik a Diploma előtt című előadással, mely a nagysikerű, 1967-es Oscar-díjas film színpadi adaptációja, többek között Dobó Katával és Őze Áronnal. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Ne most, drágám! című produkciójában (rendező: Szerednyey Béla) Nagy Sándor és Járai Máté is szerepel majd: Ray Cooney klasszikus vígjátéka tele van gyors ütemben egymást követő eseményekkel, melyeket a nőügyekben páratlan találékonyságáról híres Gilbert, a szőrmeszalon társtulajdonosának elképesztő ötletei indítanak el. A nagyszínpadi darabok sorát az Orlai Produkció Tok-Tok avagy hogy pattog a kocka? című falrengető vígjátéka követi, a főbb szerepekben Schruff Milánnal és Ullmann Mónikával. Paczolay Béla rendezésében komédiát láthatunk a köbön, mert ha összezárunk egy csapatnyi ismeretlen embert egy világhírű pszichiáter előszobájában, előbb utóbb kiderül: mindegyiküknek megvan a maga szórakoztató heppje. A Csokonai Nemzeti Színház Úrhatnám polgár előadása (rendező: Keresztes Attila) Pindroch Csaba főszereplésével, humoros életképek sorozatával mutatja be a nagyra törés őrületének forgószelébe ragadt kisembert. A nagyszínpadi versenyprogramot záró Szajré egy szatirikus bohózat gyilkos humorral, Szervét Tibor rendezésében - Szabó Győzővel, Gubás Gabival és Jaskó Bálinttal -, a Thália Színház előadásában. Szinetár Dóra életrajzi stand-up estje: az Egy életem Lévai Balázs rendezésében versenyprogramon kívül várja a VIDOR közönségét. 

VIDOR, fesztivál, Nyíregyháza
VIDOR: a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a Ne most, drágám! című produkcióval érkezik
Forrás: Kecskeméti Katona József Színház

VIDOR: komédia és önálló est

A Krúdy Kamarába a Nézőművészeti Kft. a Pánik, avagy férfiak az idegösszeomlás szélén produkciót hozza el, ebben három igaz barát (Kovács Lehel, Katona László és Kovács Krisztián) próbál alámerülni a férfilélek különös mocsarába, Tárnoki Márk rendezésében. Ezt követi a nagysikerű film színpadi változata, a Rózsák háborúja, Györgyi Anna és Seress Zoltán szereplésével, az Art-Színtér fekete komédiáját Csiby Gergely állította színpadra. Laár András a Már majdnem az, de még nem című önálló estjével érkezik: Besenyő Pista bácsi mesél majd többek között a kriptovalutáról, és a nézők egymással is találkozhatnak. Az Összpróba Alapítvány Férfi és nő 4x produkciója Rusznyák Gábor rendezésében, Mészöly Anna és Simon Zoltán szereplésével négy különböző pár találkozását mutatja be, akiket összeköt egy dátum - kiderül, vajon mit mondanak egymásnak, miközben a buszra várnak. A KV Társulat a Tulipán zenés vígjátékkal érkezik (szereplők: Urbanovits Krisztina, Száger Zsuzsa és Csábi Anna, aki a rendező is), mely az „öröklött sors kérdésével” foglalkozik, a fókuszban egy készülő esküvő bonyodalmával - a fiatal generáció szemszögéből - sok zenével és tortával. A Szolnoki Szigligeti Színház New York-i komédia vígjátéka az önirónia nagymestere, Woody Allen legjobb korszakát idézi Szurdi Miklós rendezésében, többek között olyan kiváló művészekkel, mint Radó Denise vagy Barabás Botond. A Pan-Kreátorok (Aranytíz) virtuóz szórakoztató csapatát Szabó Máté, Andrássy Máté, Horváth Zoltán alkotják, akik a ma kabaréját szeretnék megteremteni, összekeverve a pantomimet, a rock zenét, a stand up comedyt, a szépirodalmat és az akciófilmeket. 

VIDOR, fesztivál, Nyíregyháza
A Nézőművészeti Kft. a Pánik, avagy férfiak az idegösszeomlás szélén című előadást mutatja be a fesztiválon
Forrás: Nézőművészeti Kft.

Fülledt, izgalmas éjszakák

A Rózsakert Szabadtéri Színpadon idén három vígjátékot láthat a közönség. A hazug Lukács Sándor, Brasch Bence és ifj. Vidnyánszky Attila főszereplésével, Horváth Csaba rendezésében a Vígszínház csavaros fordulatokban és komikus konfliktusokban gazdag Goldoni-vígjátéka, melyben a fülledt velencei éjszakában egy idegen utazó szellemes hazugságaival csavarja el Balanzoni doktor lányainak fejét. Csakhogy a hazugságnak az a természete, hogy egyből száz születik, és a hazugnak végül az igazságot sem hiszik el... Az Indul a bakterház előadását Böhm György állította színpadra, Besenczi Árpád, valamint a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház többi művésze készteti nevetésre a nézőket Regős Bendegúz történetével, akinek az életben még soha nem sikerült semmi, ám ettől függetlenül a jókedve sohasem hagyja el. A Játékszín Aranylakodalom című vígjátéka visszatér (mely az igen sikeres Legénybúcsú előadás folytatása Szente Vajk rendezésében), főhőseinknek ezúttal ki sem kell lépniük rendelőjük falai közül, hogy valós vagy vélt ismerősök, kollegák és rokonok látogatásai tegyék még izgalmasabbá az Alex esküvőjét megelőző pillanatokat. A felhőtlen szórakozást többek között Szente Vajk, Nagy Sándor, Szerednyey Béla, Náray Erika és Kárpáti Rebeka garantálják.

VIDOR, fesztivál, Nyíregyháza
A hazug című előadással érkezik a Vígszínház
Fotó: Vígszínház

Zene és irodalom

A Szindbád Szabadtéri Pódiumszínpadán a Hírös Gasztroszínház Fiú, leány, bor című vígjátékát borkóstolás és akár vacsorafogyasztás közben is élvezheti a közönség - Gonda Kata és Kenderes Csaba szereplésével, Tóth Ákos Károly rendezésében. Majd versenyprogramon kívül következik két előadás: Bakos-Kiss Gábor Frank Sinatra élete és művei alapján készült önálló estje, a Frankie (rendező: Zakariás Zalán) várja a fesztiválozókat. Ezt követi a rendezvényteremben Prieger Zsolt rendhagyó irodalmi-zenés előadása, a Budapest Zengeráj, mely többek között Heltai Jenő, Örkény István, Krúdy Gyula, Rejtő Jenő és sokan mások szomorú és nevetős, klasszikus és zugszínházi, fennkölt és flaszternyelvű szövegeiből készült. 
A Bencs Villában szintén versenyprogramon kívül „Én mégis megvártalak” címmel megidézünk egy vacsorát, amelyen Ady Endre hitvese, Csinszka vendégül látta férje barátait és ellenségeit, többek mellett Krúdy Gyulát, Karinthy Frigyest, Babits Mihályt, Kosztolányi Dezsőt - Karádi Zsolt rendezésében. Majd Pindroch Csaba lesz a Többszemközt műsorban Kováts Dénes vendége, a Kontroll és a Valami Amerika-trilógia rajongói mellett a nyíregyházi színházszeretőknek sem ismeretlen a Jászai Mari-díjas színész neve: a 2013-as versenyprogram nagysikerű Mr. és Mrs. előadásában és a Segítség, megnősültem! című egyszemélyes komédiában is láthatták őt. 
Mérföldkőhöz érkezett a fesztivál évente megrendezett limerick-író bajnoksága: az idén a jubileumi, X. döntőre várják mindazokat a Bárány Frigyes Stúdióba, akik kíváncsiak arra, Illyés Ákos és Kuthy Patrícia, a Móricz Zsigmond Színház színművészei mihez kezdenek a színpadon az 5 soros versekkel. 

Elővásárlási jogosultság

A VIP-bérlettel rendelkező színházrajongók mindenkinél előbb, már július 10-én, szerdán megvásárolhatják jegyeiket a színházi versenyprogram előadásaira a nyíregyházi teátrum jegyirodájában. Névre szóló bérletük felmutatásával, mennyiségi korlátozás nélkül bármennyi belépőjegyet válthatnak a szabad helyek függvényében. Az érvényes színházbérlettel rendelkező nézők július 11-én, csütörtökön reggel 7 órától 1 napos elővásárlási jogosultsággal rendelkeznek: a jegyirodában, névre szóló bérletük felmutatásával mennyiségi korlátozás nélkül válthatnak jegyeket a szabad helyek függvényében. Azok se keseredjenek el, akiknek még nincs színházbérletük: ők július 12-én, pénteken reggel 7 órától vehetik meg jegyeiket személyesen a jegyirodában, és aznap 14 órától online is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában