erősek

2020.07.27. 08:31

Kőgolyót emeltek, acélkoffert cipeltek (fotók)

Több tonna súlyt mozgattak meg szombaton a verseny résztvevői.

Szomorkásan, szemerkélő esővel indult a szombati nap, aztán eltűntek az égről a felhők, és még a nap is megmutatta magát. Így délután már kellemes idő várt a versenyzőkre meg azokra is, akik kilátogattak a Zetor-Vas tiszavasvári úti telephelyére, ahol Szlovákia és Magyarország erősemberei mérték össze erejüket a Cellspan Kupáért. Nem akármilyen próba várt korunk Toldi Miklósaira, az egyszerű halandó már abba is beleborzongott, ahogy Fekete László, aki ezen a délutánon a műsorvezetői teendőket vállalta magára, ismertette a feladatokat.

A végére maradt a döntés

Rögtön az első próbatétel a klasszikus kőgolyóemelés volt, amelyben Fekete László 15 évig egyeduralkodó volt a világon. A versenyzőknek egy perc állt rendelkezésükre, hogy a legtökéletesebb mértani formájú, 130 kg súlyú követ minél többször megemeljék 110 cm-es magasságig.

Volt, akin kifogott a feladat, nem így a Felvidékről érkező Tóth Dávidon és Horváth Tamáson, nekik nyolcszor sikerült végrehajtaniuk. Egy kis szusszanást követően koffercipelés várt a mezőnyre, pontosabban két darab egymázsás tejeskannát kellett elcipelniük 15 méteres távolságra.

Ezzel nem ért véget a megpróbáltatások sora, ezután még két 130 kg-os súllyal folytatták útjukat a versenyzők. Az első próbatételhez hasonlóan ezúttal is a két felvidéki erősember gyűjtötte a legtöbb pontot.

Rövid pihenés után ismét hatalmas súly várt a mezőnyre: egy közel féltonnás súlyú gumiabroncs átforgatása volt a feladat, ezt nem is egyszer, hanem kétszer kellett megtenniük a versenyzőknek – időre. Ekkorra már kirajzolódtak az erőviszonyok, az első két hely várományosa Tóth Dávid és Horváth Tamás volt, akik féltávnál azonos pontszámmal álltak az élen.

Így az utolsó két számra maradt a döntés: a fémkockacipelés előbbinek sikerült jobban, a mindent eldöntő utolsó feladat előtt egypontos előnyt kovácsolt magának ellenfelével szemben.

A képlet egyszerű volt, amelyik versenyző tovább tudja oldalt kitartani a két, egyenként 10 kg-os láncfűrészt, az nyeri a versenyt. Ez Horváth Tamásnak sikerült jobban, ő 53 másodpercig tartotta, míg Tóth Dávidnak „csak” 45 másodpercig sikerült.

A technika is számít

– Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült nyernem, Dáviddal évek óta nagy csatákat vívunk, általában ő került ki eddig győztesen, most azonban sikerült legyőznöm őt – fogalmazott a versenyt megnyerő Horváth Tamás. A Komáromból érkezett erős­embert az abroncsforgatás tette a legjobban próbára.

– Az adta a nehézségét, hogy nem sík talajon volt, nehéz volt rajta fogást találni, és a por miatt nagyon csúszott – mondta, majd azt is elárulta, hogy melyik a kedvenc száma.

– A golyóemelést nagyon kedvelem, ez is sikerült a legjobban. Itt azért nemcsak a nyers erő számít, hanem a megfelelő technika sokat segíthet az emberen, és mostanában már speciális gyanta is hozzájárulhat a gyakorlat sikeres végrehajtását.

Ifj. Fekete László ezen a délutánon inkább a szervezésből vette ki a részét, de azért pár gyakorlat erejéig beszállt, és megmutatta, nem véletlenül kilencszeres világbajnoka a sportágnak.

– Hosszú hetek munkája van ebben a viadalban, de úgy érzem, jól sikerült, a versenyzők is elégedettek, és a közönség is jól szórakozott. Sajnos még mindig problémáim vannak a tavaly újraműtött kezemmel, nem terhelhető annyira, amennyire én szeretném, de bízom benne, hogy előbb-utóbb vissza tudok térni, mert komoly terveim vannak a jövőre nézve – zárta ifj. Fekete László, aki azt is elárulta, hogy megyénkben legközelebb szeptember 20-án Balkányban találkozhat a közönség korunk Toldi Miklósaival.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában