Olimpia

2021.07.17. 20:00

„Balci” bizakodva tekint Tokióra

Balogh Gábor szerint a szabályváltozások miatt más felkészülést igényel már az öttusa.

Buczó Balázs

Balogh Gábor | Fotó: Szarka Lajos

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Technikum és Kollégiumában megrendezett nyári napközis tábort bemutatták a sajtó képviselőinek. Az eseményen jelen volt Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke. Az egykori sikeres öttusázót, akit társai a legendás Balczó András után csak Balciként szólítottak, szeretett sportágáról és a magyarok olimpiai esélyeiről kérdeztük.

Eredményes pályafutás

Balogh Gábor pályafutását a MAFC-ban kezdte, majd a Honvédba igazolt. Az utánpótlássikereket (1996, ifjúsági világbajnok) követően az 1990-es évek végén tört be a nemzetközi felnőttélmezőnybe. A felnőttek közötti első nagy sikerét az 1999-es budapesti világbajnokságon érte el: egyéniben, csapatban és váltóban is aranyérmet szerzett. Ugyanebben az évben őt választották az év magyar férfi sportolójának. A 2000-es pesarói világbajnokságon és a sydney-i olimpián ezüstérmesként fejezte be a versenyeket. 2001-ben Millfieldben visszaszerezte világbajnoki címét, majd ismét az év sportolójává választották.

Felnőttpályafutása során olimpiai ezüstérme mellett 8 világbajnoki és 9 Európa-bajnoki aranyérmet nyert. Visszavonulása után 2010-ben

a miniszterelnök sportügyekért felelős tanácsadója, 2012 ben pedig a Magyar Diáksport Szövetség elnöke lett, 2016 decemberében a Nemzeti

Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség elnökének választották meg.

„Elkényeztettek bennünket”

– Mióta abbahagytam, sokat változott az öttusa. Rövidebb lett, a fizikai számokra nagyobb hangsúly került, de a futásnak és a vívásnak to-

vábbra is kulcsszerepe van az eredményesség szempontjából – fogalmazott az egykori öttusázó.

Balogh Gábor | Fotó: Szarka Lajos

– Az új szabályok bevezetésével látványosabbá, gyorsabbá váltak a versenyek, mondhatni úgy is, hogy nézőbarátabbá tette a nemzetközi szövetség. Ezekkel a változásokkal a versenyek jobban közvetíthetővé váltak, ez ma már elengedhetetlen követelmény. Nincs mese, haladni kell a korral, ha az öttusa szeretne továbbra is olimpiai sportág maradni. A változások azonban egész más felkészülést, edzésmunkát igényelnek. Ma már elképzelhetetlen, hogy egy versenyző napi négy, öt edzésen vegyen részt, rövidebb, intenzívebb munkára van szükség – mondta Balogh Gábor, majd rátért a magyarok olimpiai esélyeire.

– Az idén nagyon elkényeztettek bennünket versenyzőink, Marosi Ádám és a csapat is világbajnok lett, emellett Kardos Bence, valamint a csapat is Európa-bajnoki címet szerzett, a hölgyeknél pedig a juniorkorú Gulyás Michelle világkupát nyert Szófiában, így joggal bizakodhatunk az olimpiával kapcsolatban. A mieink, ahogy szakberkekben mondják, ötszámosak, így kiegyensúlyozott szereplésre képesek.

– Azonban az első napon a vívásra nagyon oda kell figyelniük, mert az döntően befolyásolja a további szereplésüket. Ha Ádám a vívást meg tudja oldani, és Michelle is tudja hozni kiegyensúlyozott formáját, komoly esélyeink vannak a dobogóra.

– Kasza Róbert sérült volt, kérdés, hogy ebből mennyire sikerült felállnia, nagy erénye, hogy fejben és technikai számokban nagyon erős, így jó vívást várok tőle. A hatszoros világbajnok Kovács Sarolta az idősebb generációhoz tartozik, óriási rutinnal rendelkezik, ha egy jó napot fog ki, és tud higgadtan, tiszta fejjel versenyezni, akkor ő is eredményesen szerepelhet – zárta Balogh Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában