Ralikrossz

2022.06.01. 07:13

Fejlődni, karc nélkül kiszállni

A mátészalkai Zentai Sándor célja minél inkább hozzászokni a Pumához.

KM

A rajtnál még Roman Castoral vezetett Körmöczi Gergő előtt, viszont a célba Zentai Sándor (középen) ért elsőként

Forrás: Mán László

A mátészalkai Zentaiék neve szinte összeforrott a máriapócsi RabócsiRinggel. Az apa már letette a lantot, ám a fivérek, Attila és Sándor ralikrosszban és driftben is régóta versenyeznek a technikai sportágak egyik hazai fellegvárán. Sándor a hét végén is rajthoz áll a KEVIÉP RX Fesztiválon. Több mint két évtizede nyomja a gázt hol ralikrosszban, hol driftben. Voltak kihagyott esztendők, ám az idei nem ilyen. 


– Tavaly nekiugrottunk a driftnek, sajnos nem azt hozta a szezon, amit vártam, ezért ebben az évben a rali­krosszra állok rá – kezdte érdeklődésünkre az ifjabb Zentai Sándor. – Ebben szeretnék versenyezni. Legfontosabb cél pedig a fejlődés, a tanulás. Számomra kissé fura, hogy a drift iránt mintha nagyobb lenne az érdeklődés, teljesen más a két szakág, a ralikrossz­ban azért jobb versenyezni. 
 

Fortuna vele volt 


Miként arról beszámoltunk, a húsvéti Matador RX Fesztiválon a SuperTouringCars -2000 fináléjában a mindig remekelő cseh Roman Castoral lőtt ki a legjobban, ám Körmöczi Gergő nem hagyta annyiban, a küzdelemből kiforgatás és palánkra rakás lett. Emiatt Körmöczit, majd a technikai problémát mutató és pálya közepén leálló cseh versenyzőt kizárták, a győztes a mátészalkai Zentai Sándor volt. 


Ahogyan minden pilóta, Sándor is volt már peches, a technika ördöge vele is kibabrált. Most viszont valamit visszaadott Fortuna. 


– Az első fordulóban valóban nagy szerencsém volt, hogy végül elsőként értem célba – kezdte válaszát a felvetésre Sándor. – Konkrétan nem láttam, hogy mi történt Castorallal és Körmöczivel, de nem is nagyon foglalkoztam vele, arra összpontosítottam, hogy tempósan és hiba nélkül autózzak. Érdekes, hogy tavaly úgy vágtam neki a szezonnak, hogy eredményt érjek el, amihez persze kell a jó rajt is. Akkor nagyon erőltettem mindezt, akartam, nem jött össze. Húsvétkor úgy indultam el, hogy karc nélkül érjek célba és sérülés nélkül szálljak ki majd az autóból. Azon a hétvégén csak a fejlődés volt a cél, semmilyen eredményt nem rendeltem hozzá. 
 

Méterről méterre lehet tanulni 


– A legfontosabb az, hogy szokjak hozzá az autóhoz, mert annyira messze vagyunk még egymástól. A Ford Puma tudná, én tavaly azt hittem, hogy nagyon érzem, aztán szégyen nem szégyen, de kiderült, hogy még nem. Méterről méterre sokat lehet tanulni, tapasztalatot szerezni. Ezt szeretném a pünkösdi hétvégén is, nem célzok meg dobogót vagy helyezést. A legfontosabb az, hogy legyen egy jó hétvégénk és fejlődjünk is – így Zentai Sándor.

 

A KEVIÉP RX Fesztivál menetrendje


Június 4., szombat 
8.30: 1. edzésRNOB+ CEZ 
10.30: 2. edzés RNOB + CEZ 
12.30: 1. kvalifikáció RNOB + CEZ 
15.30: 2. kvalifikáció RNOB + CEZ 

Június 5., vasárnap 
8.30: 3. kvalifikáció RNOB + CEZ 
11.30: 4. kvalifikációCEZ 
13.30: elődöntők RNOB + CEZ 
15.30: döntők RNOB + CEZ 
 

A rajtnál még Roman Castoral vezetett Körmöczi Gergő előtt, viszont a célba Zentai Sándor (középen) ért elsőként 
Fotó: Mán László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában