Autósport, rali

2022.12.27. 13:32

Nyíregyházán zárul a 2023-as ERC szezon

Egy év kihagyás után jövőre újra ERC futamot rendeznek nyíregyházi központtal.

A norvég Mikkelsen és a brit Edmondson párosa lett a 2021-es idény Európa-bajnoka.

Fotó: DODÓ FERENC

A Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) és az ERC promótere, a WRC Promoter GmbH december közepén írta alá azt a megállapodást, melynek eredményeképpen Magyarország 2023-ban újra rali Európa-bajnoki futamot rendez.

Turisztikailag is fontos a rali

Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója az esemény bejelentéséről szóló sajtótájékoztatón elmondta, hogy kiemelt stratégiai célkitűzésként próbálnak meg minél több nemzetközi szériát Magyarországra csábítani.

– Számos pozitívummal jár, ha minél több meghatározó bajnokság naptárát magyar versenyhelyszín, forduló tarkítja. Ez nemcsak országunk helyét erősíti az autó-motorsportok világtérképén, hanem a turisztikai forgalmat élénkítve növeli Magyarország szálláshelyeinek kihasználtságát. Az élő televíziós közvetítések pedig számos ország több millió háztartásába jutnak el – fogalmazott a HUMDA elnöke.

Magyarország egy év kihagyás után rendezhet újra rali Eb-futamot (ERC), a versenyt nyíregyházi központtal a Zempléni-hegységben és környékén október 6-8-án bonyolítják le. Nyíregyházán lesz egy belvárosi gyorsasági szakasz, de a mezőny egy szuperspeciál etap keretében ellátogat a máriapócsi Rabócsiringre is. Az októberi viadal zárja majd a 2023-as idényt, amely a versenysorozat 70. évfordulója lesz. Az Európa-bajnoki futamoknak nagy hagyománya van Magyarországon, amely már az 1960-as és 70-es években is otthon adott ilyen versenyeknek. 2019 és 2021 között három alkalommal rendezett hazánk Eb-futamot, viszont 2022-ben kikerült a versenynaptárból.

Profitálnak a versenyből

Az újbóli rendezési lehetőséget az idei sikeres Zemplén Rally kandidálófutammal sikerült elnyerni, amely minden szempontból megfelelt az FIA biztonsági előírásainak, valamint a nemzetközi jogtulajdonos, a WRC Promoter GmbH tetszését is elnyerte. 
Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke kiemelte, a rali Eb-futam visszatérése a hazai autósport megújulásának egyik kiindulópontja.

– A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség frissen megválasztott elnökeként büszke vagyok rá, hogy már most hatékonyan tudunk együtt dolgozni a HUMDA-val. Ez a közös munka a záloga annak az előremutató változásnak, amelyre a magyar autósportnak már régóta szüksége volt. Érdemes tisztázni, hogy ha az MNASZ életében nem következett volna be fordulat, akkor lehet, hogy egy rali Eb-futammal lenne szegényebb az ország. Az ilyen projektekből nemcsak a ralisport, hanem a többi szakág is sokat tud majd profitálni a következő években, hisz a raliversenyekre látogat ki a legtöbb néző, így biztos vagyok benne, hogy 2023 októberében is tízezrek szurkolnak majd a helyszínen. Ők a korábbi évekhez képest profibb szervezésre és a biztonsági előírások maradéktalan betartására számíthatnak, hiszen a legfontosabb, hogy mindenki, versenyzők, sportbírók és természetesen a nézők a legnagyobb biztonságban legyenek a futam során – mondta Szujó Zoltán.

A sportág krémje érkezhet

Hazai versenyzőkből várhatóan nem lesz hiány, hiszen a magyar ralisport krémje tervezi az indulást a sporteseményen, így ott lehet a rajtnál a Herczig Norbert – Ferencz Ramón, a Csomós Miklós – Nagy Attila, a Hangodi Bendegúz – Bunkóczi László, a Herczig Patrik – Varga Kristóf, vagy éppen a László Martin – Berendi Dávid kettős is.

 

Címkék#rali#ERC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában