Atlétika, Nyíregyházi Sportcentrum

2023.08.27. 11:38

Szezoncsúcsot futott a Boros Bencével felálló 4x100-as váltó

Mind a férfiak, mind pedig a hölgyek kitettek magukért a 4x100-as váltókban.

Boros Bence Illovszky Dominiktól vette át a botot.

Fotó: Árvai Károly

 Mint ismert, a Nyíregyházi Sportcentrum atlétái közül Tóth Balázs, Boros Bence, Helebrandt Máté, Szikszai Róbert és Kerekes Dóra indult a budapesti atlétikai világbajnokságon. Közülük Boros Bence kivételével mindannyian letudták szereplésűket az első két versenynapon, ellenben Boros a 100 méteres síkfutás mellett, ugyanezen táv váltójában is érdekelt volt.

Bombaerős mezőnyben futottak

A magyar csapat az első rajtban kapott helyet a pénteki előfutamban, továbbjutást az első három hely mellett a további két legjobb idő ért. A négyes első embere Illovszky Dominik volt, aki a hatos pályán a japán és a jamaicai futó között rajtolt, de ebben a rajtban indultak a két 100-as világbajnokkal, Christian Coleman-nal és Fred Kerley-vel felálló amerikaiak is. 

Illovszky a Nyíregyházi Sportcentrum kiválóságának Boros Bencének adta át a váltóbotot, majd Szabó Dániel következett, Pap Márk pedig 39.55 másodperces eredménnyel ért célba, ami a váltó idei legjobbja. Ezzel a magyar kvartett hatodik lett, mivel a németek és a hollandok is rontottak. A futamot az amerikaiak nyerték 37.67 másodperccel, a világ idei legjobbjával. Ezzel összesítésben a tizenharmadik helyet szerezte meg a hazai kvartett.

Hatalmas élményt adott ez a vb

– Ugyanazt tudom elmondani mint egy hete, nagyon jól éreztem magam, talán most még többen voltak kint a stadionban, mint amikor az egyéni 100 méteres futásaimat abszolváltam – mondta el a célba érkezést követően követően Boros Bence. – Persze a 4x100 az mindig egy picit hangulatosabb, hatalmas élmény volt ilyen közegben és ilyen ellenfelek ellen versenyezni. 

A magyar váltóról érdemes tudni, hogy ebben a felállásban legutóbb az Európa-játékokon szerepeltek a srácok, ellenben a világbajnokság mezőnye azért jóval erősebb volt.

– Ez abszolút így van – folytatta az egyik kereskedelmi sportcsatornának adott interjújában Boros Bence. – Talán mondhatom úgy, hogy nem csak sportolóként, hanem  az atlétikáért rajongóként is megéltük ezt a világbajnokságot, ami örök emlék marad.

A férfiak mellett természetesen a hölgyek is érdekeltek voltak 4x100-on, akik országos csúccsal zártak.

A magyar váltó a második futamban az egyes pályáról indult. Kerekes Gréta reagált a mezőnyből a leggyorsabban, de visszalőtték a rajtot, és a lengyeleket figyelmeztették. Kerekes másodszorra is jól rajtolt, Csóti Jusztina is remekül pörgette a ritmus, Takács Boglárka pedig elment a kettes pályán futót brazil ellenfele mellett, Kocsis Luca Anna pedig megőrizte a dél-amerikaiakkal szembeni előnyt. A nigériaiak nem értek célba, így a magyar négyes a 43.38-as országos csúccsal futamában hetedik lett.  

Mindkét 100 méteres váltószámban az Amerikai Egyesült Államok szerezte meg az aranyérmet.

Bronzérem kalapácsvetésben

A vasárnap este véget ért budapesti atlétikai világbajnokságon rekordszámú, 63 fős magyar csapat vett részt, amely a kalapácsvető Halász Bence révén egy bronzérmet szerzett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában