Kisvárda hírei

2013.04.12. 11:53

Az ellátásuk segítése mellett, bevásárlás, beszélgetés, törődés

Kisvárda - Az idős emberek, a 80 év felettiek, legnagyobb gondja az egyedüllét. Egy közösség erejét pedig az határozza meg, hogy a rászorulóknak milyen segítséget tud nyújtani.

Kisvárda - Az idős emberek, a 80 év felettiek, legnagyobb gondja az egyedüllét. Egy közösség erejét pedig az határozza meg, hogy a rászorulóknak milyen segítséget tud nyújtani.

– Az ország két végpontja Kisvárda és Szombathely között középen Belváros–Lipótváros (V. kerület) együttműködési megállapodás aláírására került sor Budapesten a Képviselői Irodaházban, április 9–én, ahol Semjén Zsolt a KDNP elnöke, miniszterelnök helyettes jelenlétében indította el azt az országos –idősek otthoni gondozását célzó programot. Ez országos mintaprogram alapjául az V. kerületben megvalósult projekt szolgált, (egy éves tapasztalat birtokában) melynek kidolgozója, a Belváros–Lipótváros alpolgármestere Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla (ügyvéd–szociálpolitikus). Az országos mintaprogramot a Belváros–Lipótváros képviseletében, Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla alpolgármester, Szombathely képviseletében Puskás Tivadar polgármester, Kisvárda képviseletében Leleszi Tibor polgármester írta alá.

Fiatalok és közfoglalkoztatottak is a gondozók között

–Városunk Észak–Kelet Magyarország csücskében fekszik, 18 ezres lakossági létszámmal –kezdte beszélgetésünket Leleszi Tibor polgármester. Városunkra jellemző, hogy több mint 20 %–az idős ember. Ez azt jelenti, hogy nyugdíjasok közül közel ötszázan vannak a 80 év felettiek. A másik jellemző, hogy városunk diákváros, hét ezres diáklétszámmal. A szociális háló eredményesen működik településünkön. Nagyon eredményesen működnek együtt a civilszervezetek s az egyházak gondozói szolgáltatásai. Van egy idősebb réteg, akik saját otthonukban egyedül élnek, s jellemző, hogy a családtagok elfoglaltsága miatt csak ritkán tudják őket meglátogatni.

Ezeknek az embereknek a tiszteletben tartása, az odafigyelés, a törődés, a gondoskodás, vagy a problémák megbeszélése már egy jó megoldás. Ez a mindennapi együttműködés már elegendő az életük egyhangúságának a megszüntetésére. Ez még arra is lehetőséget ad, hogy mintegy tíz ember részére tudunk munkát biztosítani, vállalva a szakmai képesítés megszerzését. A másik lehetőség, hogy a városunkban mintegy négyezer érettségire készülő diák tanul, akiknek a közművelődési törvényben előírt ötven óra közösségi munka elvégzésére is lehetőséget biztosít. Ez a lehetőség jó alkalom arra, hogy az idős emberek felé nyitottságot, szociális érzékenységet, lojalitást biztosítsunk a programban résztvevőknek.

A generációs távolság áthidalása

– Ezekben a gyerekekben kialakul egy olyan empatikus képesség, a felelősség tudat, hogy ezt a generációs távolságot sikerül áthidalni, s a szerzett tapasztalatok a diákok számára a jövőre nézve hasznos lehet. Én ezt látom a legfontosabbnak a lényegét. A programban résztvevő diákok, bevásárolnak, együttsétálnak az idősekkel, vagy elkísérik a különböző klubfoglalkozásokra, sétálgatnak, beszélgetnek velük, meghallgatják problémáikat, ezek a mindennapi élet örömeit jelenti. A diákok önkéntes munkája az idős embereknek az emberi méltóságának tiszteletben tartása, az odafigyelő törődés megvalósuljon.

Őszintén megmondom, hogy rendkívüli büszkeség tölt el, hegy ennek az országos programnak a részeseit lehetünk. Ez egy olyan program, amit a miniszter Balog Zoltán úr személyesen támogat. Ez az országos minta program reményeink szerint beváltja a hozzáfűzött reményeket s a tapasztalatok, egy év munkáját követően egy egységes országos idősekkel otthonukban fokozottabban törődő programmá szélesedik ki.

Jeneiné dr. Rubovszky Csilla Belváros–Lipótváros alpolgármestere április 10–én a kora délutáni órákban Kisvárdán járt, hogy közelebbről is megismerkedjen a projekt megvalósulásának helyszínével. Találkozott a programban résztvevő középiskolák képviselőivel, valamint a Kistérségi Szociális Szolgálat dolgozóival. Leleszi Tibor polgármesterrel pedig a beinduló program s annak a jövőbeni folyamatáról beszélgettek. A kötetlen beszélgetés során derült ki, hogy Kisvárdára nem csupán szakmai, hanem magánjellegű okból is esett az alpolgármester asszony javaslatára a választás, hanem azért is mivel nagyszülei kisvárdaiak.

Kisvárdai gyökerek

–Az én nagyapám Kisvárdán született s 1937–ig. itt is éltek s ezért is volt a ragaszkodásom, hogy Kisvárda legyen a mintaprogram egyik települése. Nagyapám édesapja Kisvárdán volt csizmadia mester. Nagyapám tanítóképzőt végzett, majd elvégezte a jogi egyetemet, s 1937–ben Dr. Rubovszky György Budapestre költözött, majd megnősült, de végig megtartotta kisvárdai gyökereit. Testvére Rubovszky János egész életét ebben a városban élte le, s kisvárdai polgárként halt meg. Én magam gyermekkoromban sokat tartózkodtam Kisvárdán. Bízom abban, hogy ez a kapcsolat, s azok a meghívások, amelyeket már kaptam kisvárdai látogatásaimat gyakoribbá teszi. Édesapám pedig az itt élő rokonait látogatja meg bizonyos rendszerességgel.

–Még egy gondolat erejéig hadd térjek vissza az idősek otthoni gondozása programra. Nekem május 15–ig. be kell beszámolnom, Balog Zoltán miniszter úrnak a program addigi történéseiről. A tapasztalatok összegzését követően reményeink vannak arra, hogy egy sikeres pályázaton való részvétellel országosan is tovább folytassuk az idősek otthoni gondozásának magányt enyhítő programját. Hazánkban a lakosság mintegy öt százaléka nyolcvan évnél idősebb, és humánus a cél, hogy ezek az idős emberek minél tovább saját otthonukban élhessenek az együttműködésben résztvevők segítségével – mondta befejezésül Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla az V. kerület alpolgármestere.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!