Kisvárda hírei

2013.09.02. 17:48

Névadó Ölbey Irén szobrának avatása Dögében

Döge –Vasárnap délután négy óra előtt még senki sem hitte, hogy a zuhogó zápor miatt a leendő Ölbey téren lesz megtartva a 2013/14–es iskolai év tanévnyitója Dögében.

Döge –Vasárnap délután négy óra előtt még senki sem hitte, hogy a zuhogó zápor miatt a leendő Ölbey téren lesz megtartva a 2013/14–es iskolai év tanévnyitója Dögében. Ez alkalommal avatták fel Borsi Antal sárospataki szobrászművész Ölbey Irén bronz szobrát. A költőnő több mint negyedszázada elment Döge lakói közül. S most 2014. szeptember 1–én e borongós délutánon újra hazatért Dögébe. Ide az egykori Nozdroviczky gazdasági udvarra ahová három éve még sártengerbe jöhettek be a kicsik és nagyok az iskolába, s ma már elfogultság nélkül lehet állítani, hogy a környék legszebb tereként emlegetik megyeszerte.

A dögei Ölbey Irén Általános Iskolának jelenleg 178 tanulója van. Az első osztályosok létszáma 27. Az iskola igazgatója, Agárdi Sándor és a település polgármestere, Dr. Nagy Péter köszöntőit követően már három éve hagyomány, hogy az első osztályos tanulókat, az iskola igazgatója és a település polgármestere egy a költőnő arcképével ellátott kitűzővel és egy kézfogással az iskola polgáraivá fogadták.

Borsi Antal szobrászművész alkotása hirdeti munkásságát

Ezt követően a községi önkormányzat anyagi és erkölcsi segítségével méltó emléket állítottak, a falu országosan is elismert és híres költőnőjének Ölbey Irénnek. A község szülöttje az iskola névadója Ölbey Irén költőnő, író, műfordító szobrának avató beszédét Agárdi Sándor mondta. Ez már a település második köztéri szobra. A dögei születésű s az életét is a településen élő Ölbey Irén költőnő, tanítónő nevét a helyi iskola 2002–ben vette fel. Az elmúlt év decemberében az iskola falára fekete gránit emléktábla került, 110 évvel a születése, és 25 évvel a halála után. Az emléktáblát annak az iskola falán helyezték el melybe ő csak vágyakozott, de korai betegsége, majd önként vállalt számkivetettsége, visszavonultsága folytán, mint tanítónő sohasem juthatott be. Költői tevékenységének idején, 1931–től 1982–ig, 18 önálló műve jelent meg, s 14 különböző kiadványokban van válogatás munkáiból.

A költőnő 5/4–es bronzból készült alkotását, Borsi Antal sárospataki szobrászművész készítette, amelyet Szentendrén öntöttek végleges formába.

Csiszoljanak briliánsokat gyermekeikből

–Ma újra megszólalt képzeletemben az a bizonyos ezüstharang a Csedmóna mély iszapja alól. Remélem lelkünk mélyén nagyon sokan meghallották. Mert csak akkor szólal meg ez a legendákbéli ércharang, ha összefogást, szeretetet, és jövőbe vetet hitet lát Döge népe szeméből… Kívánom, hogy sok–sok itt lévő, vagy majdan iskolába járó dögei kis és nagydiák érezze pedagógiai munkánk révén gyémántnak, s ne hitvány kőnek önmagát. Gondos szülők, tanítók pedig, igaz sok–sok fáradtsággal csiszoljanak briliánsokat gyermekeikből. Döge számomra a hagyomány és a fejlődés faluja. Kívánom, hogy éljünk, dolgozzunk itt békében! Tiszteljük egymást s egymás munkáját. Becsüljük, meg amit elődeink létrehoztak. Növekedjen településünk értékekben, ismerjék meg és szeressék ezt a földet az itt élők és az itt élni akarók. – mondta beszédének befejezéseként Agárdi Gábor iskolaigazgató.

Agárdi Sándor igazgató és Dr. Nagy Péter polgármester közösen leplezték le Ölbey Irén szobrát. Ezt követően Terjékné Eszterhai Enikő református lelkipásztor és Nagy Péter római katolikus káplán atya áldotta és szentelte meg Döge legújabb köztéri szobrát.

A település vezetői, az Ölbey család tagjai és az iskola tanulói helyezték el a megemlékezés koszorúit a költőnő bronzból készült alkotásának talpazatán.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!