Kisvárda hírei

2014.04.29. 17:51

Százéves a kisvárdai görög katolikus egyházközség

Kisvárda – Április 26–án templombúcsúval, Szent Györgyre is emlékezve, ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a kisvárdai görög katolikus egyházközség.

Kisvárda – Április 26–án templombúcsúval, Szent Györgyre is emlékezve, ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a kisvárdai görög katolikus egyházközség.

A kisvárdai görög katolikus templomszentelését az egyházi nagygyűlés 1897. június 20–ára tűzte ki. A templom védőszentjének Szent György (270 körül – 303. április 23.) római kori katona és keresztény mártírt választották. Szentté avatását a legtöbb keresztény egyház elismeri; egyike a leghíresebb katonai szenteknek. Leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismert, emellett több ország és város védőszentjeként is tisztelik. A György-legenda azt a keresztény meggyőződést fejezi ki, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi. A templom és védőszentjének ünnepét rendszeresen megtartják.

Püspöki liturgia

Szombaton templombúcsúval, Szent Györgyre is emlékezve, ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a kisvárdai görög katolikus egyházközség. A centenáriumi ünnepi szertartáson  Dr. Seszták István pasztorális helynök atya, és Főtisztelendő Kocsis Fülöp megyéspüspök atya mutatott be szent liturgiát, s mondott prédikációt. Ez alkalomból emléktáblával emlékeztek meg a templom bejáratának jobb oldalán, amelyen a felekezet eddigi püspökeinek és papjainak nevét örökítik meg. A száz évet felidéző, megemlékező szent liturgiát követően körmenetet tartottak a templom körül. A körmeneten és a szent liturgián 15 pap, kispapok, s több mint félezer hívő vett részt. A centenáriumi liturgián a római katolikus és a református egyházak képviselői is részt vettek. A polgármesteri hivatalt Lénárt Andrásné aljegyző képviselte. Az egyházközségnek jelenleg több mint kétezer tagja van.

A körmenetet és a miroválást – olajjal való megkenés– követően agapén látták vendégül a megjelenteket. A templomban a falakon mintegy száz fotó látható az egyházközség történetéről, s mindennapjairól. A kiállítást, mely a hívek képeiből állt össze, Molnár László rendezte.

Választékos szeretetlakoma

A szomszédságban pedig készültek a finomabbnál finomabb étkek, így körömpörkölt–disznófüllel, babgulyás, vadragu, kenyérlángos, fánk, lángos, pásztortarhonya, aprókáposzta, töltött káposzta s különböző sütemények. Több mint ezer adag különféle étel várta a szeretetlakoma vendégeit. Több önzetlen segítő aktív részvételével vette ki részét a vendéglátás sikerében. A vacsora alatt az Ifjú Ligetkék Népzenei Együttesés a Görice Együttes szórakoztatta a résztvevőket.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!