Kisvárda hírei

2014.06.26. 10:00

Főzeteink a hazai élbolyban

Nyíregyháza, Érpatak, Kisvárda - Újabb sikereket értek el az országos pálinkaversenyen megyénk főzdéi.

Nyíregyháza, Érpatak, Kisvárda - Újabb sikereket értek el az országos pálinkaversenyen megyénk főzdéi.Kecel – Budapest – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Hogy mi köti össze ezt a három földrajzi nevet?

A legnagyobb országos verseny

A 2014. évi országos pálinka- és törkölypálinka versenyt május végén Kecelen rendezték meg, ahol mintegy 50 főzde 335 mintáját bírálták el a szakemberek. A hungarikumnak számító nedű legnagyobb országos megmérettetésén a klasszikus körte-, barack- vagy szilva- mellett az olyan különlegességek is bemutatkoztak, mint a berkenye-, a som- vagy a galagonyapálinka.


Papp József: Az Európai Unió is megadta az eredetvédettséget a meggypálinkának.


A Pálinka Nemzeti Tanács által meghirdetett verseny eredményét június 19-én Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban hirdették ki. Nemcsak az idei év arany-, ezüst- és bronzminősítéssel jutalmazott italairól volt szó az ünnepségen, hanem bemutatták Magyarország legjobb pálinkáját és legeredményesebb főzdéit is. S talán ebből a felvezetésből olvasóink ki is találták, hogy megyénkbe is jutott a díjakból. Nem véletlen, hogy több pálinkaversenyt is rendeznek hazánkban. Ez a „gyümölcslé” a magyar kultúra részét képezi és a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke, a pálinka népszerűsítésének alapja pedig a jó minőség.

Elégedetten érkezett haza az eredményhirdetésről az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzde cégvezetője, Papp József is, hiszen 20 termékkel neveztek be a legnagyobb magyarországi megmérettetésre, s a Zsindelyes család tagjai a zsűritől 2 arany-, 6 ezüst- és 11 bronzminősítést kaptak.

A kategóriagyőztesek versenyében Champion-díjat kapott a Jonagold almapálinka, s így jogot szerzett arra, hogy indulhasson a Magyarország legjobb pálinkája címért, de végül szoros versenyben a második lett.

- Két évig nem vettünk részt versenyeken, csakhogy a 2014-es esztendő jubileumi év sok szempontból a cégünk számára, ezért ismét elindultunk a különböző megmérettetéseken – mondta el lapunknak a tulajdonos.

- Egyrészt harminc éve működik magánvállalkozásként a pálinkafőzde, másrészt 50 éve nemesítették ki az újfehértói fürtös meggyet, ami az eredetvédett pálinkánk alapanyaga, harmadrészt pedig 10 éve van a piacon a Zsindelyes név.

„Újfehértó, a fürtös város”

– Mindezek mellett ebben az évben az az öröm ért bennünket, hogy az Európai Unió is megadta az eredetvédettséget az újfehértói fürtös meggypálinkának – folytatta Papp József. – Úgy gondolom, ez egy jó lehetőség Újfehértó és a térség népszerűsítésére, ennek marketingértékét éppen úgy ki kellene használnia a városnak, mint a pálinkafőzdének. Egyébként tavaly hirdetett egy szlogenversenyt a város, s a győztes kifejezésben elrejtve éppen úgy benne van a gyümölcs, mint a pálinka: ,,Újfehértó, a fürtös város”.

Eredmények

Aranyminősítés:

Zsindelyes Kereskedőház Kft.: Jonagold almapálinka, Sárga muskotály szőlőpálinkaVárda-Drink Zrt.: Naményi birspálinkaEzüstminősítés:

Lakatos Tibor: Irsai Olivér szőlőpálinka

Várda-Drink Zrt.: Berkenyepálinka

Zsindelyes Kereskedőház Kft.: Birspálinka, Fürtös meggy pálinka, Újfehértói meggypálinka, Szederpálinka, Piris ribizlipálinka, Érlelt cseresznyepálinka

Bronzminősítés:

Várda-Drink Zrt.: Érlelt cseresznyepálinka

Zsindelyes Kereskedőház Kft.: Ószilvapálinka, Feketeribizli-pálinka, Érlelt szilvapálinka, Jonagold almapálinka, Újfehértói fürtös ágyas meggypálinka, Újfehértói meggypálinka, Gönci kajszibarack-pálinka, Szabolcsi almapálinka, Bodzapálinka, Fürtösmeggy-pálinka, Érlelt körtepálinka

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!