Kisvárda hírei

2014.06.23. 07:44

Mienk itt a (szabad) tér!

Nyíregyháza - Megyénk több városában is várják szabadtéri előadások a kultúrára vágyókat.

Nyíregyháza - Megyénk több városában is várják szabadtéri előadások a kultúrára vágyókat.A kulturált szórakozásra vágyók legnagyobb örömére Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több település is kiváló helyszínt biztosít a nyári programoknak, így Nyíregyháza mellett Kisvárdán vagy Nyírbátorban is részesei lehetünk a különleges hangulatú előadásoknak. A megyeszékhelyen ebben az évben is a Móricz Zsigmond Színház szervezi a szabadtéri színpad programjait. Az önkormányzat célja az, hogy az évad vége és a Vidor fesztivál között se maradjanak élmény nélkül az itt élők, a repertoár pedig nagyon széles műfaji skálán mozog.

Az elmúlt évben közel tízezren vettek részt a programokon, ezúttal pedig még színesebb lesz a kínálat. Ismét lesz Mandala Nyár: a társulat szeptember elejéig heti egy előadással szeretne derűt varázsolni a megyeszékhelyen élők életébe a Sóstói Múzeumfaluban. Kisvárdán a jelenleg is zajló színházi fesztivál mellett pénteken és szombaton, heti váltásban láthatók gyermek- és felnőtt előadások a Művészetek házában és a Várszínpadon, Nyírbátor varázslatos műemléki környezetében pedig bábosok, csepűrágók, zenészek, táncosok serege várja az érdeklődőket.

Az idei, immár 23. Mandala Nyár július közepén indul, Nyíregyháza mellett Debrecenben, Nagyváradon, Hajdúdorogon és Máriapócson is színpadra lép a társulat. Bódis Gábor ügyvezető érdeklődésünkre elmondta: szeptember elejéig heti egy előadással szeretnének derűt varázsolni a megyeszékhelyen élők életébe a festői szépségű Sóstói Múzeumfaluban.

– Lesznek saját- és vendégprodukciók is. Kiemelendő Mikó István zenés vígjátéka, A csúnya lány, amely egy régi, Kabos Gyula főszereplésével forgatott film színpadi változata. Augusztus 20-án újra „megyénkbe látogat” István, a király, ezúttal azonban Máriapócs ad otthont a nemzeti rockoperának. Utazó dalszínház lévén örömmel teszünk eleget a bel- és külföldi felkéréseknek is, június 22-én például a romániai Székelyhídon léptünk színpadra.

Bábosok és csepűrágók

– Varázslatos műemléki környezetben bábosok, mímesek, csepűrágók, színháziak, zenészek, táncosok serege várja az érdeklődőket Magyarország egyetlen utcaszínházi fesztiváljára Nyírbátorba, a „Szárnyas Sárkány” Hetére július 11–13. között – mondta el érdeklődésünkre Gédra Katalin, a rendezvény egyik szervezője. A fesztiválra hazánk minden szegletéből és a határon túlról is érkeznek fellépők, akik kilenc helyszínen szórakoztatják a nagyérdeműt színpadi, zenés, táncos előadásokkal, cirkuszi mutatványokkal, koncertekkel és ügyességi bemutatókkal. És ha már Nyírbátor… augusztus 2–20. között a zenerajongók is megtalálják a kedvükre való koncertet a zenei napok kínálatában.


Bódis Gábor: Szeptember elejéig heti egy előadással várjuk a közönséget.


– A Nyírbátori Zenei Napok fúvószenekar találkozóval kezdődik, de a látogatók együtt vacsorázhatnak a Budapest Bárral, hallhatják a Szalka Consort vonószenekart, akikkel éjszakai fürdőzésre is lehetőség nyílik. Fellép többek között a Csík zenekar, augusztus 20-án pedig a Kodály Filharmonikusok zárják a zenei napokat – részletezte Vona Éva, a Nyírbátori Kulturális Központ művészeti vezetője.

Retro és musical

Szórakoztató programokkal tele a padlás, a zenés-táncos mulatságok mellett csak a jövő hónaptól láthatunk színházi előadást a Hotel Barbizon szabadtéri színpadán: július 5-én A padlás című darabot nézhetik meg a színházkedvelők.


Vona Éva: A zenerajongók is megtalálják a kedvükre való programokat.


– Június 27-én nyárnyitó bulit rendezünk Kocsis Janikával, július második péntekén Beatles Nosztalgia Club segít felidézni a legismertebb retro slágereket Homonyik Sándorral és Szűcs Judith-tal. E két program között A padlás garantálja az emelt szintű kikapcsolódást a Hotel Barbizonban – árulta el a népszerű szórakozóhely egyik vezető alkalmazottja.

Heti váltásban

- Kisvárdán a most zajló fesztivál mellett heti váltásban kínálunk gyermek és felnőtt előadásokat a Művészetek házában és a Várszínpadon – mondja Nyakó Béla, az intézmény igazgatója. Míg a kisebbek Süsü vagy Bambi történetével ismerkednek, a nagyobbak Mágnás Miska vagy Abigél életébe pillanthatnak be, de a Csakazértis szerelem és a Vörös malom is kellemes perceket ígér.

 

Főszereplő a sokszínűség

A nyíregyházi szabadtéri színpadon augusztus végéig három nagy koncert, öt színházi előadás, hat bábelőadás és hat kertmozi várja az érdeklődőket. A műfaji sokszínűség jegyében fellép Mészáros Árpád Zsolt, a Távol-Kelet zenei világát pedig a Cantemus kórusfesztivál kínai, hong-kongi, indonéz és taiwani kórusai varázsolják a színpadra.

A színházi előadások is nagyszerű élményeket ígérnek: a Hegedűs a háztetőn, a Kaktusz virága vagy a Made in Hungária olyan darabok, amelyeket mindenki ismer, A kör az Edda dalaira épülő musical, a Dózsa pedig a Honvéd Táncszínház és zenekar nagyszabású tánckrónikája.

 

KM-CSA,PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!