Kisvárda hírei

2014.10.02. 14:40

Széchényi Programiroda nyílt a felső-szabolcsi Kisvárdán

Kisvárda, 2014. október 2., csütörtök (MTI) - Széchenyi Programiroda nyílt meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán csütörtökön, az új kirendeltség az első olyan iroda az országos hálózatban, amelyet kifejezetten a 2014 és 2020 közötti fejlesztési feladatokra hoztak létre.

Kisvárda, 2014. október 2., csütörtök (MTI) - Széchenyi Programiroda nyílt meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán csütörtökön, az új kirendeltség az első olyan iroda az országos hálózatban, amelyet kifejezetten a 2014 és 2020 közötti fejlesztési feladatokra hoztak létre.

Az ünnepélyes megnyitón Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a térségi országgyűlési képviselője elmondta, a kisvárdai iroda már az új pályáztatási elveknek megfelelően fogja feladatát ellátni, amelyben - ellentétben az elmúlt hétéves ciklussal - könnyebben pályázhatnak fejlesztési pénzekre például az önkormányzatok is.

A fejlesztési miniszter szavai szerint az elmúlt hét év negatív tapasztalatai az mutatták, pályázati szempontból "itt a végeken" nehezebb helyzetben voltak az önkormányzatok, mint a központi régiókban fekvő települések. Kifejtette, az új rendszerben minden önkormányzat felhívást kap az aktuális pályáztatási elvekről és pályázatokról, előzetesen azonban nincs szükség semmilyen tervre vagy költségvetésre, "egyszerűen elég a szándék jelzése."

Ezután választják ki kormányzati szinten azokat az önkormányzatokat, amelyeknek valóban szüksége van az adott beruházásra és képesek is megvalósítani a valódi értékkel bíró fejlesztést - mondta Seszták Miklós, aki szerint így elkerülhető lesz a "negyven centis lelátók" elkészítése.

A tárcavezető a felső-szabolcsi térségre kitérve hangsúlyozta, a 2007-2013 között az ide szánt fejlesztési pénzek 72 százaléka az elmúlt négy évben érkezett, a 2007 és 2010 vonatkozásában viszont ez az arány kevesebb mint 28 százalék volt.

Ezzel az eredménnyel a kisvárdai térség az észak-alföldi régióban az utolsó előtti helyet foglalta el - jelezte a miniszter, majd hozzátette, "innen szép nyerni", ezért is nagyon fontos lépés az új kisvárdai programiroda megnyitása.

Schultz Gábor, az országos hálózatot irányító Széchenyi Programiroda ügyvezetője közölte, a következő időszakban a kormányablakok és a járási hivatalok segítségével további húsz irodát nyitnak meg, ezzel a fejlesztési bázisirodák száma hatvanra emelkedik.

Tájékoztatása szerint a kisvárdai az első olyan programiroda, amely kimondottan a 2014-2020-as feladatokra fog fókuszálni. Az irodahálózat az európai uniós forrásokról, fejlesztési lehetőségekről nyújt tájékoztatást az érdeklődőknek, segít a pályázatok beadásával és a megvalósításukban is, vagyis egyfajta "projektdoktori tevékenységet" lát el - tette hozzá Schultz Gábor.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!