Kisvárda hírei

2014.12.29. 15:24

Konzorciumban a leszokásért

Nyíregyháza, Kisvárda - A dohányzásról leszokást támogató pontok alakultak, több mint 300-an vettek részt a tréningeken.

Nyíregyháza, Kisvárda - A dohányzásról leszokást támogató pontok alakultak, több mint 300-an vettek részt a tréningeken.

A dohányzásról leszokást támogató tréningek szervezeti feltételeinek fejlesztésére nyert uniós és hazai támogatást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, konzorciumi együttműködésben a Felső-Szabolcsi Kórházzal.

Társadalmi gond is

A projekt több mint egy éves időtartama alatt hat tüdőgondozóban tartottak csoportos leszokást segítő foglalkozássorozatot. A tüdőgondozó intézetekben a dohányzásról leszokást segítő tanácsadás mellett tájékoztatták a szakmát és a lakosságot arról is, hogy a cigarettázás abbahagyása milyen társadalmi és egyéni előnyökkel jár. Az egészségügyi intézmények olyan helyiségeket alakítottak ki, amelyek alkalmasak a csoportos tréningek megtartására, mert nyolc-tíz dohányos került egy zárt programba, ahol szakemberek vezetésével 6–8 ülésen egymást támogatva próbálkoztak a káros szenvedélyüknek örökre búcsút mondani.

Minden, az egészségügyi ellátás keretében megforduló dohányos páciens potenciális vagy már valós

terápiás gondot jelent, és növekszik azok száma is, akik még egészséges dohányosként kérnek segítséget. Betegeknél a dohányzás és a leszokás nemcsak a tüdőgyógyász gondja, hanem minden alapellátási és szakellátási terápiás tervezésnél komoly figyelmet érdemlő tényező.

Az egészségügy szereplőinek a több mint 20 millió forint uniós támogatást elnyert program alkalmat nyújtott arra is, hogy képzéseken vegyenek részt és megismerjék a leszokás támogatás aktuális lehetőségeit, módszertanát.

Hét programban négyszázan tanulnak

A humánerőforrás fejlesztés érdekében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház csaknem 150 millió forintos uniós és hazai pályázati támogatással hét képzési programot indított. A 35 csoportban 389 munkavállaló tíz hónapon át, 2015 augusztusáig tanulja a kompetenciafejlesztési ismereteket és a menedzsmenttechnikákat.

Az egészségügyi intézménycsoportnál kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a munkatársaknak megteremtsék a képzéseken való részvétellel a fejlődés lehetőségét, hiszen ezzel nem csupán az saját munkaerő-piaci helyzetüket, foglalkoztathatóságukat javítják, hanem egyszerűbbé válnak az ügyintézési folyamatok, ami segíti az intézmények versenyképességének megőrzését, a betegek elégedettségének javítását, és növeli az ellátás minőségét is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!