Magyarország

2010.08.08. 20:35

1500 kilométeres út az életmentő műtétért - RTL Híradó

<p>1500 kilométert kellett utaznia egy nem egészen egy éves kisbabának azért, hogy kaphasson egy darabot édesapja májából.</p>

Nem sokkal születése után a kislány ugyanis besárgult és kiderült, hogy nincs epehólyagja. Az orvosok megállapították, hogy a baba csak májátültetéssel gyógyulhat meg, ilyen műtétet azonban legközelebb csak Németországban végeznek. A Magyar Transzplantációs Társaság vezetője azt mondta, Magyarországon még túl kevés a tapasztalat egy ilyen speciális műtéthez - számolt be az RTL Híradó.

Egészen hozzászokott már Németországhoz a kis Sára, pedig csak egy műtétre utazott ki. A szüleivel együtt 1500 kilométert utaztak, hogy elvégeztessék az életmentő beavatkozást. A műtét 35 millió forintba került, ezt a társadalombiztosítás állta. Az utazás és a szállás költségeit azonban nekik kellett fedezniük, amire nem volt félretett pénzük. Szerencsére sokan segítettek. Volt, aki készpénzzel, volt, aki bébiétellel, pelenkával segített és rendeztek kézilabda-, illetve futballmeccset is, amelynek a nevezési díját szintén az orosházi családnak adták.

Nem lehetett Magyarországon megműteni a kislányt

A Magyar Transzplantációs Társaság egyik vezetője azt mondta, azért nem lehetett Magyarországon megműteni a kislányt, mert itthon évente mindössze 3-4 ilyen eset van, ezért még gyűjteni kell a tapasztalatot. Magyarországon a nagyobb gyermekeknek és a felnőtteknek a májátültetése a nyugat-európai színvonalnak megfelelően zajlik. Azzal nincs probléma, de ez egy nagyon speciális része volt a májátültetésnek - mondta Szőnyi László.

A műtét után itthon megfigyelik Sárát. A transzplantáció után ugyanis még sok gond adódhat. A test ugyanis mindent elkövet azért, hogy az idegen szervet kilökje magából. Az orvosok ezt próbálják megakadályozni.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!