Magyarország

2010.08.23. 16:36

Szavazhatnak az etyekiek a polgármesterükre az őszi választásokon

<p>Nyilvántartásba vették az etyeki polgármestert, így újra ringbe szállhat a posztért az önkormányzati választásokon. A területi választási bizottság ezzel felülbírálta a helyi választási bizottság korábbi határozatát, amely alapján a település első embere nem indulhatott volna a választásokon.</p>

A jelenleg is polgármester Szűcs Lajos, augusztus 16-án a szükséges 89 szelvény helyett 411-et adott le. Augusztus 18-án azonban a következő napon hatályba lépő alkotmánymódosításra hivatkozva a helyi választási bizottság megtagadta a nyilvántartásba vételét. Szűcs Lajos fellebbezett a területi választási bizottsághoz. A bizottság augusztus 21-i ülésén elrendelte a polgármester nyilvántartásba vételét.

A megyei, területi választási iroda vezetője, Varjú Mihály a Független Hírügynökségnek elmondta: Ha a törvény hatályba lépése után adja le a szelvényeket Szűcs Lajos, akkor nem vehették volna nyilvántartásba, így azonban, ha megválasztják, akkor polgármester is lehet.

Új előírások az alkotmányban

Az Országgyűlés július 22-én módosította az alkotmányt. Eszerint a jövőben a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai szolgálati jogviszonyuk fennállása alatt és annak megszűnését vagy megszüntetését követő három évig nem indulhatnak jelöltként az országgyűlési képviselők választásán, az európai parlamenti választáson, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek, valamint a kisebbségi önkormányzati képviselők választásán.

Szűcs Lajos tavaly február 1-én szerelt le a rendőrségtől, miután polgármesternek megválasztották.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!