Magyarország

2010.10.07. 19:59

Légtérsértések Magyarország felett - Vadászgépet és harci helikoptert riasztottak

<p>Egy vadászgépet, majd egy harci helikoptert is riasztott a magyar honvédség, miután csütörtökön három légijármű is megsértette a magyar légteret.</p>

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint egy engedély nélküli kisrepülőgép, egy helikopter, valamint egy úgynevezett "néma" utasszállító adott munkát csütörtökön délután a magyar pilótáknak. A légtérellenőrök egyidőben észlelték a szabálytalanságokat és előbb egy vadászgépet, majd egy harci helikoptert riasztottak.

A légtérsértő helikopter engedély nélkül érkezett az ország légterébe, utasai valószínűleg a vörösiszapos környezeti katasztrófáról akartak felvételeket készíteni. Az azonosítatlan helikopter Ausztria irányából érkezett, és Ajka felé tartott, a magyar légierő "Csőrike" becenevű harci helikoptere Kolontár térségében fogta el, majd az országból "kivezette".

Három légtérsétés egy nap alatt

Egy merevszárnyú kisrepülőgép is megsértette a légteret, ez először kényszerleszállást imitált magyar terület fölött, de aztán alacsonyan repülve mégis kisiklott a légterünkből. A fölöttünk repülő, de a magyar irányítókkal rádiókapcsolatot nem létesítő utasszállító csak bonyolította a helyzetet. Később aztán a Boeing pilótája megszólalt és a gép Románia irányába elhagyta a magyar légteret. Az időközben riasztott MiG-29-es NATO készültségű gép közepes magasságból követte az eseményeket. De beavatkozására nem volt szükség.

A közlemény szerint "Ritkán fordul elő, hogy ilyen szűk időhatárok között hármas feladatot kell kezelnie a magyar légierőnek, de mint ezt a mai nap is bizonyította, a magyar honvédek éberen őrzik hazánk területét."

Az esetekről a Magyar Nemzeti Közlekedési Hatóságot értesítették, illetve a NATO Többnemzetiségű Légi Hadműveleti Központjába is megküldték a jelentést.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!