Magyarország

2010.10.04. 12:34

Megkezdődött Berta Attila büntetőpere

<p>Megkezdődött Berta Attila volt budapesti rendőrfőkapitány büntetőpere hétfőn, a Fővárosi Bíróságon. A BRFK egykori vezetőjét hivatali visszaéléssel való üzérkedéssel vádolják. Az ügyészség szerint Berta azt ajánlotta egy építőipari cég vezetőjének, hogy segít egy ellene indított büntetőeljárás megszüntetésében.</p>

A BRFK korábbi rendőrfőkapitányának vagyonvédelmi cége 2002 vége óta szerződéses partnere volt egy építőipari vállalkozásnak, egészen 2005 nyaráig. A szerződés felbontásáról szóló megbeszélésen a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn ismertetett vádirata szerint Berta Attila állítólag azt közölte a kft. vezetőjével, hogy ellene titkos nyomozás folyik, amit megszüntethetnek, ha rajta keresztül 10-15 millió forint körüli összeget eljuttat a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőinek.

Botrány egy hangfelvétel miatt

A vád szerint a volt rendőrfőkapitány csupán a pénzt akarta megszerezni, valójában mégsem kívánta befolyását érvényesíteni a Nyomozó Irodánál, ezért vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettével vádolják.

A hétfői tárgyaláson elhangzott, hogy a volt főkapitány és az építőipari cég vezetője között lezajlott beszélgetésről 48 perces hangfelvétel készült titokban. Berta Attila a tárgyaláson ártatlannak mondta magát.

A pert tanúk meghallgatásával folytatja Kalina József bíró büntetőtanácsa a Fővárosi Bíróságon.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!