Magyarország

2010.10.26. 15:55

Nemzeti Egészségügyi Tanács: Állítsák vissza a fehér köpeny presztízsét!

<p>Az ápolók bérének rendezését és az ápolói munka presztízsének visszaállítását sürgeti a Nemzeti Egészségügyi Tanács.</p>

2002-óta nem emelték az ápolók bérét, átlagfizetésük nem éri el a bruttó 118 ezer forintot, egy pályakezdő pedig ennél is kevesebbet: 89 500 forintot keres - hangzott el a tanács ülését követő sajtótájékoztatón. A legégetőbb problémák között említették még egy életpályamodell kidolgozását az ápolók számára, az állam szerepének erősítését a képzésben. Szorgalmazzák azt is, hogy a szakképzésben a gyakorlati képzésre fektessék a hangsúlyt.

Sokan elhagyják a pályát

Párbeszédet kell folytatni a szakdolgozók béréről, mert sokszor megalázóan keveset keresnek - jelentette ki a Nemzeti Egészségügyi Tanács elnökhelyettese. Gara Imre emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt 6 évben felére csökkent a szakképzettséget szerzett ápolók száma, illetve sokan hagyják el a pályát. Hozzátette: a tanács egy szakmai alapon megalkotott, minimum feltételrendszer kidolgozásának jogszabályba foglalását javasolja, melynek egyik célja, hogy ne lehessen az ápolási szintet a végtelenségig csökkenteni a betegek kárára. Emellett kérik azt is, hogy a szaktárcán belül legyen egy ápolásért felelős magas szintű képviselet.

Az egészségügyi szakdolgozók bérének rendezése mellett a munkakörülmények javítását is szorgalmazza a Nemzeti Egészségügyi Tanács. Halmosné Mészáros Magdolna, a Magyar Kórházszövetség vezetőségi tagja a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi intézmények sokszor nem fektetnek megfelelő hangsúlyt arra, hogy korszerű ápolási eszközöket szerezzenek be. A szakember ezen kívül a "fehér köpeny" presztízsének helyreállítását is szorgalmazza. A tájékoztatón elhangzott: négy szakmai szervezet készítette el javaslatát, ezeket megküldték a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!