Magyarország

2010.10.28. 14:30

Vörösiszap: 10 milliót kell fizetnie a MAL-nak

<p>Úgynevezett ideiglenes intézkedéssel 10 millió forint megfizetésére kötelezte a Fővárosi Bíróság a MAL Zrt.-t, a pénzt az iszap-katasztrófa egy károsultja kapja, aki kártérítési pert indított a cég ellen.</p>

A károsult házát és minden értékét tönkretette az iszap. Az ideiglenes intézkedés azt jelenti, hogy a MAL fellebbezhet ugyan, de a 10 milliót akkor is ki kell fizetnie. A bíróság ezzel az ügy érdemi részében nem hozott döntést, maga a kártérítési per ugyanis november 30-án kezdődik a Fővárosi Bíróságon. A több mint 500 károsultat képviselő Magyar György ügyvéd szerint eddigi peren kívüli egyezkedéseik a Mal-al meddőnek bizonyultak, mert a céget felügyelő kormánybiztos nem írta alá a cég vállalásait.

A Fővárosi Bíróság csütörtöki tájékoztatása szerint egy magánszemély az iszap-katasztrófa után kártérítési pert indított a megsérült zagytározót üzemeltető MAL Zrt. ellen. A károsult több mint 19 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést és ennek járulékait követeli, mert az iszap tönkretette a telkét, házát és garázsát és az összes vagyontárgyát. A felperes átmenetileg testvérénél lakik, kölcsönruhákban jár és kölcsönökből tartja fenn magát. Erre tekintettel azt kérte, hogy bíróság ideiglenes intézkedéssel a bíróság kötelezze a MAL-t tízmillió forint kártérítés megfizetésre.

Fizetni akartak, de a kormánybiztos nem engedte

A bíróság csütörtökön tájékoztatott arról, hogy október 20-án meghozták a kérésének megfelelő ideiglenes intézkedést, 8 napos fizetési határidővel. A végzés ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, ez azonban nem halasztó hatályú, hanem előzetesen végrehajtható, vagyis akkor is fizetnie kell a cégnek, ha fellebbez a döntés ellen.

Az ilyen ideiglenes intézkedésre a Polgári perrendtartás ad lehetőséget. A per azonban csak november 30-án kezdődik. A perben arról kell dönteni, hogy a MAL valóban felelős-e a kialakult helyzetért. A bíróság az ideiglenes intézkedést úgy hozta meg, hogy sem a MAL-t, sem a kérelmezőt nem hallgatta meg, mert a károsult a kérelmében leírta, hogy körülményei miatt sürgős szükség van az ideiglenes intézkedés megelőzésére.

A több mint 500 károsultat képviselő Magyar György ügyvéd a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a közeljövőben több hasonló végzés várható a Fővárosi Bíróságon, ahol az ideiglenes intézkedés iránti kérelmek soron kívüliséget élveznek. Magyar György közölte, hogy azért fordulnak a bírósághoz annyi károsult estével, amennyivel csak lehet, mert a MAL-al folytatott peren kívüli egyezkedések kudarcba fulladtak. A cég hajlandó lett volna fizetni, de a károsultaknak tett vállalásaikról szóló iratokat a MAL-t felügyelő kormánybiztos, Bakondi György nem írta alá, nem engedélyezte, hogy a cég fizessen a károsultaknak.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!