Magyarország

2010.10.09. 10:14

VÖRÖSISZAP - 715 embert már kitelepítettek Kolontáron

<p>715 embert már kitelepítettek Kolontáron. Az embereket Ajkára menekítették, ahol közösségi szállásokon helyezik el őket. Az utcákban rendőrök járőröznek, a területet ellenőrzik, az állatokat ellátják - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szombaton délelőtt, rendkívüli sajtótájékoztatón, Ajkán.</p>

Az elvégzett mérések és tesztek alapján van reális kockázata annak, hogy a gát fala bedől, a mögötte lévő anyag kiömlik, és elérheti a lakott területeket - indokolta a kitelepítést a miniszterelnök. Mint mondta, nem abban reménykednek hogy nem lesz baj, hanem hogy sikerült felkészülni annak elhárítására. Becslések szerint ha a fal kidől, 500 ezer köbméter körüli mennyiségű anyag juthat ki. 3, illetve négy gát épül a tározó és Kolontár között, hogy baj esetén a vörösiszap terjedését lassítani lehessen - tette hozzá.

Megelőző védekezés

A hatóságok Devecser kitelepítésére is felkészültek 319 katona 127 járművel áll készenlétben, valamint szükség esetén a vasutat is igénybe lehet venni.

Orbán Viktor elmondta, a megelőző védekezés része a folyók védelmére való felkészülés is. Korábban a Dunát 9 ph érték alatti szennyődés érte el; erre valószínűleg akkor is képesek lesznek a szakemberek, ha újabb gátszakadás történik. A kormányfő azt is elmondta, hogy a hétvégén nem születik döntés a MAL Zrt újraindításáról; erre legkorábban hétfőn kerülhet sor.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!