Magyarország

2010.10.09. 08:04

VÖRÖSISZAP- Megkezdődött a kitelepítés Kolontáron, kiüríthetik Devecsert is

<p>Megkezdődött az ideiglenes kitelepítés Kolontáron - jelentette a Független Hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója. A kitelepítésről a helyszínen döntött reggel a védelmi bizottság, mivel az ajkai vörösiszap tározó tizes kazettájának északi fala tovább rongálódott. A hatóságok felkészültek Devecser kitelepítésére is.</p>

Egyelőre azok hagyják el Kolontárt, akik saját járművel tudnak közlekedni. Akik nem, azok a kijelölt területeken gyülekeznek, ahonnan a későbbiekben Volánbuszokkal szállítják el őket, a tervek szerint Ajkára. A Kolontár felé vezető úton kilométeres sorban állnak a katonai járművek, a lakók kiköltöztetésében a honvédség, a katasztrófavédelem és a rendőrség segít.
A tömeges kitelepítés várhatóan 1-2 órán belül kezdődik. A hatóságok felkészültek Devecser kitelepítésére is.

Hangosbeszélőn tájékoztatták a lakosságot

A rendőrség gépkocsikkal járja a falut és hangosbeszélőn tájékoztatja a lakosságot Kolontáron és Devecseren is. Arra kérik az embereket, hogy a legszükségesebb holmikkal gyülekezzenek a kijelölt, magasabban fekvő területeken.

Kolontár kiürítéséről reggel döntött a helyszínen a védelmi bizottság. A helyszínre érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!