Magyarország

2010.11.05. 17:05

A kormány szerint a MAL okozta a vörösiszap-katasztrófát

<p>A kormány szerint a vörösiszap katasztrófa okozója az október 6-án megsérült zagytározót üzemeltető MAL Zrt.</p>

A Magyar Közlöny csütörtökön kiadott számában szereplő, "a 2010. október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet során keletkezett károk enyhítéséről" szóló kormányhatározat a MAL-t "károkozó"- ként nevesíti. A kormány egyben felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg egy az állam nevében a MAL ellen indítható kártérítési per lehetőségét és tegyen intézkedést az eljárás megindítására. A Magyar Közlönyben csütörtökön kihirdetett határozat pénteken lépett hatályba.

Jövő nyárig tarthat a helyreállítás

A kormányhatározat intézkedik arról, hogy az illetékes miniszterek végezzék el a különböző szükséges felméréseket és kössenek megállapodásokat - például a karitatív szervezetekkel - a fedél nélkül maradtak ideiglenes elhelyezésére. A kormányhatározat egyebek mellett rendelkezik az érintett önkormányzatok vis maior alapjaiból felhasznált összegek megtérítéséről is.

A határozat arról is rendelkezik, hogy az újjáépítési és helyreállítási munkákat úgy szervezzék meg az egyes érintett minisztériumok, hogy azok legkésőbb 2011. június 30-ig befejeződjenek.

A határozatban megállapított támogatások nem a károkozó helyetti helytállásnak minősülnek, hanem a károsultak alapvető lakhatási feltételeinek mielőbbi megteremtését szolgálják. A határozatban az áll, hogy a kormány "a károkozó MAL Zrt.-vel szembeni igényeit érvényesíteni kívánja, ezért felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg a MAL Zrt. ellen a Magyar Állam nevében indítható kártérítési eljárás lehetőségét, és intézkedjék az eljárás megindítására."

A határozat pénteken lépett hatályba.

- Független Hírügynökség -


Este 8 órakor megszüntetik a forgalomkorlátozást Devecseren
fuggetlen | 2010.11.05 13:50

Megszüntetik a forgalomkorlátozást este 8 órakor Devecseren. Az iszappal elöntött településen ellenőrző-áteresztő pontok álltak, vagyis csak rendőri ellenőrzés után -lakcímkártyával vagy engedéllyel - lehetett bejutni a térségbe.

Meghalt a súlyosan sérült férfi a győri kórházban - ő a vörösiszap tizedik áldozata
fuggetlen | 2010.11.05 11:45

Meghalt a vörösiszap katasztrófa során súlyosan sérült idős férfi péntek délelőtt a győri kórházban. A férfinek hetek óta kritikus volt az állapota. A testének 70 százalékán szenvedett égési sérülést az iszapkatasztrófa idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!