Magyarország

2010.11.24. 10:45

Büntetőfeljelentések az EKI és a Hospinvest ellen

<p>Két, az egészségügyi ágazatot érintő büntetőfeljelentésről számolt be Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, szerdán.</p>

Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettel kapcsolatban (EKI)ismeretlen tettes ellen sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja miatt tettek még kedden feljelentést, szerdán pedig az egri kórházat korábban privatizáló magáncég, a felszámolás alatt lévő Hospinvest ellen nyújtanak be feljelentést számviteli fegyelem megsértése és csalás gyanúja miatt. Budai Gyula hangsúlyozta: a "Gyurcsány-Bajnai kormány 8 éves ámokfutása" kapcsán az egészségügy területén is elkezdték az elszámoltatásokat. Kárpáti Zsuzsa, az EKI volt főigazgatója "szánalmas próbálkozásnak" nevezte az ügyet.

Az EKI-nél korábban megindult belső vizsgálatok alapján tett feljelentést Budai Gyula az Országos Rendőr-főkapitányságon. A kormánybiztos szerdai tájékoztatóján közölte, hogy - bár ismeretlen tettes ellen tett feljelentést -, az EKI volt főigazgatója, Kárpáti Zsuzsa, aki szocialista országgyűlési képviselő volt, jelentősen asszisztált a feljelentésben részletezett ügyekhez. Például a 2010-es országgyűlési választások idején kampánycélokra használta az EKI fénymásolóját, gépjárműveit, sofőrjeit. Ezen kívül a vizsgálat szerint volt főigazgatónő sok szerződést ismerőseivel kötött, illetve olyan vállalkozókkal, akik a választókerületéből kerültek ki. A vád szerint az EKI-nél "trükköztek a közbeszerzéseknél" is, a kormánybiztos példaként említett egy 45 milliós szerződést, amely máig nem valósult meg.

"Kalandor, előkészítetlen" privatizáció

Szócska Miklós elmondta: az Egészségügyért Felelős Államtitkárság már korábban megkezdte a háttérintézményeknél a vizsgálatokat. Az egri kórházat korábban privatizáló magáncég, a Hospinvesttel kapcsolatban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP)olyan számviteli jogsértéseket tárt fel, amely már meghaladja az államtitkárság kompetenciáját, ezért tesz az OEP-pel együtt feljelentést szerdán a vám és pénzügyőrség. A nyomozás érdekeire hivatkozva erről az ügyről részleteket nem árultak el, csupán annyit, hogy a feljelentésben szereplő összeg 4,5 milliárd forint közpénz, amelyet nem a megfelelő célra használtak. Az államtitkár hangsúlyozta: ez az ügy is bizonyítja, hogy a "kalandor, előkészítetlen" privatizáció veszélybe sodohatja az egészségügyi ellátást, és azt is igazolja, hogy a közszolgálati ellátásnak nincs alternatívája.

Kollányi Gábor, a felszámolás alatt lévő Hospinvest volt elnöke a Független Hírügynökség megkeresésére csupán annyit mondott: amíg nem tudja, hogy hivatalosan mivel vádolják a céget, addig nem kíván nyilatkozni.

Kárpáti Zsuzsa, az EKI volt főigazgatója úgy reagált a kormánybiztos bejelentésére: "Szánalmas és nevetséges próbálkozás a lejáratásomra, amelynek semmilyen alapja nincs". Szerinte azért indult ellene "nemtelen politikai" támadás, mert nemrég visszahelyezését kérte az EKI főigazgatói posztjára, ahonnak szerinte jogtalanul távolították el. Felhívta a figyelmet arra: a Fidesz azt a gazdasági igazgatót nevezte ki utódjául, aki a feljelentésben szereplő szerződéseket ellenjegyezte, és soha nem emelt ezekkel kapcsolatban kifogást.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!