Magyarország

2010.11.25. 15:25

Kulcscsörgetéssel a nők elleni erőszak megszüntetéséért

<p>Kulcscsörgetéssel hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszakra azok, akik csütörtök délután összegyűltek a fővárosi Vörösmarty téren. A villámakciót szervező Amnesty International képviselője,</p>

Gere Zsófia elmondta: a 90-es évek eleje óta világszerte a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapjától, november 25-től 16 napon keresztül különféle rendezvényekkel emlékeznek meg a nők ellen elkövetett lelki és testi erőszakról. A csütörtöki kulcscsörgetés után a következő nagyobb akció az a vasárnapi felvonulás lesz, amellyel a párkapcsolati erőszakban meghalt nőknek állítanak emléket.

Ezen a 16 napon áldozatok iránti szolidaritásuk jeléül százezrek viselnek lila szalagot (a párkapcsolati erőszak elutasításának jelképe), illetve fehér szalagot (a nők elleni erőszakot elutasító férfiak mozgalmának jelképe) - derül ki a "16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen" honlapjáról, a www.16akcionap.org-ról.

Az LMP közleményt adott ki

A nők elleni erőszak ellen küzdő NANE egyesület adatai szerint minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz férje vagy partnere. A folyamatos lelki erőszakban élő nők száma még ennél is jóval magasabb. Magyarországon a családon belüli erőszakan hetente legalább egy nő meghal. A bűncselekményekben meghalt nők 60 százalékát (volt) házastársa vagy élettársa ölte meg. Egy nőnek nyolcszor annyi esélye van arra, hogy férje vagy élettársa ölje meg, mint hogy idegen támadó.
Az LMP közleményt adott ki a csütörtöki világnapon. Az ellenzéki párt szerint nem halogatható tovább egy hatékony és átgondolt intézkedéscsomag kidolgozása, mellyel eredményesen lehet fellépni a nők ellen elkövetett erőszakkal szemben. Az LMP szerint ugyanis a jelenlegi intézményrendszer nem biztosít megfelelő védelmet számukra, de a nemi erőszak és a szexuális zaklatás törvényi szabályozása is hiányos.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik