Magyarország

2010.11.05. 18:15

Ruttner György: Megdöbbentő, hogy a kormány állapítja meg a károkozó kilétét

<p>Megdöbbentő, hogy a kormány határozza meg a károkozó kilétét bármilyen ügyben - mondta a MAL Zrt. jogi képviselője a pénteken hatályba lépett kormányhatározatról, ami a vörösiszap-katasztrófa ügyében a MAL Zrt.-t károkozóként nevezi meg.</p>

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent és pénteken hatályba lépett kormányhatározatban - ami alapvetően a vörösiszap-katasztrófa utáni kárenyhítésről szól - károkozóként nevezik meg a sérült zagytározót működtető MAL Zrt.-t

Ruttner György, a MAL jogi képviselője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy véleménye szerint problémákat vethet fel, hogy a kormány foglal állást a felelősség kérdésében. Ezekben a kérdésekben döntést az igazságügyi szerveknek, a bíróságnak kell hozniuk. Mint mondta, választópolgárként tiszteli a Magyar Köztársaság kormányát, de szerinte jogállamban ilyen kérdésekről nem a kormányok határoznak.

A nagy mennyiségű csapadék a hibás

Ruttner György hozzátette, hogy a felelősség tisztázására készülő szakvélemények egyike sem végleges, előzetes szakértői vélemények vannak. Ezek alapján az altalaj törése okozta a katasztrófát. A talajtörés lehetőségét erősítette fel a kötelezően felépített résfal, illetve az ebben az évben leesett nagy mennyiségű csapadék.

Az 1997-es privatizációs szerződésben a gyárat a zagytározóval együtt megvásárló cégnek az állam előírta, hogy milyen környezetvédelmi beruházásokat kell végrehajtania. Ezek egyike, hogy olyan résfalakat kell építeni, amelyek körbezárják a tározókat. Ezek a résfalak leérnek az első vízzáró rétegig, hogy ne engedjék ki a káros anyagokat. Azonban a tározó alatt így keletkezett kvázi mesterséges földalatti medence a beleeső nagy mennyiségű csapadék útját is elzárta. A résfal építését előírók vélhetően nem számoltak azzal, hogy az ide bekerülő nagy mennyiségű csapadék megváltoztatja az altalaj viselkedését.

A felelősség tehát az eddig ismert előzetes szakvélemények alapján többrétű: A tározót a 80-as évek közepén készítették, az állam tulajdonában lévő Magyar Alumíniumipari Tröszt megrendelésére. A terveket és a kivitelezést is állami cég hajtotta végre. Az építési és a használatbavételi engedélyeket is állami szervek adták ki.

Rejtett hibája volt a tározónak

Mikor a céget 1997-ben privatizálták, a vevő jóhiszeműen joggal hihette, hogy a tározókkal minden rendben van, hiszen minden engedéllyel rendelkezett a korábbi építtető. Ráadásul a mellékletekkel együtt több száz oldalas szerződésekben sehol nem tájékoztatták a vásárlót, hogy a X-es kazettának, vagy az alatta lévő talajnak bármilyen specialitása volna, amivel külön foglalkozni kellene. A résfal építését előírták, ezt a cég meg is építtette, mert kötelező volt. Vagyis a cég ez alapján jóhiszeműen vásárolta meg a rejtett hibával rendelkező tározót is - mondta az ügyvéd.

Az eljárásokban egyébként peren kívüli megegyezésekre törekszik a MAL, az állami szervekkel is. Várják a végleges szakvéleményeket, amelyek alapján végleges állásfoglalást lehet kialakítani az okokról, azok alapján pedig a felelősségről - tette hozzá az ügyvéd.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!