Magyarország

2010.11.06. 16:05

Több mint hétszáz tonnát mozgatnak a Margit hídon - szombaton és vasárnap tart a statikus terhelés

<p>Szombaton és vasárnap végzik a felújítás alatt álló Margit híd statikus terhelési próbáját.</p>

A hídon - szombaton a pesti, vasárnap a budai oldalon - különböző pozíciókban és különböző számban összesen 24 darab, egyenként 30 tonnás teherautót vonultatnak fel. A szerkezeti elemek nyúlását, a terhelés hatására történő változását mérik ezzel.

Tóth Kata, a felújítást végző konzorcium szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az elmúlt időszak jó időjárásának köszönhetően felgyorsultak a felújítási munkák a Margit hídon. Ennek köszönhetően szombaton és vasárnap a szakemberek elvégezhetik az úgynevezett statikus terhelési próbát. Szombaton ez a pesti oldalon zajlott le, vasárnap reggel fél hét és délután három óra között a budai oldal és a Margitsziget közötti részt terhelik. A próba ideje alatt a megkülönböztető jelzéssel ellátott járművek sem haladhatnak át a hídon. A gyalogosok is csak azt az oldalt használhatják, ahol éppen nem zajlik munka.

Összesen 24 darab, egyenként 30 tonnás teherautót használnak fel a statikus terhelési próbához. A járműveket különböző pozíciókban és különböző számban mozgatják a hídon, közben méréseket végeznek. Először megmérik a szerkezeti elemeket üresen, majd az elemek között elhelyezett úgynevezett nyúlásmérő bélyegek segítségével terhelés alatt is megmérik, hogy milyen nyúlásuk van az egyes elemeknek. Itt egyébként néhány centiméteres mozgásokról van szó - tette hozzá Tóth Kata.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!