Magyarország

2010.12.23. 16:21

Megvannak a jégtörő hajók, de csak jövőre fognak velük dolgozni a Balatonon

<p>Elsőfokú jégvédelmi készültség van érvényben szerdától a Balatonon, ezért a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak szükség esetén azonnal biztosítania kell a jégtöréshez szükséges vízi eszközöket.</p>

A napokban úgy döntöttek, hogy egy balatoni vállalkozótól bérelnek két speciális jégtörő hajót, de ha ez nem lesz elég, két saját hajójukkal is tudnak majd jeget törni. A jégtörő hajók valószínűleg csak jövő januárban kezdenek el dolgozni - mondta csütörtökön a Független Hírügynökségnek Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője. A tervek szerint a siófoki vízügyi kikötőben várakozó "Jégmadár" és a Balatonfüreden álló "Izsó motoros" nevű hajók fogják a jeget törni a tavon. A hajókat a Vízügyi Igazgatóság egy balatoni vállalkozótól fogja bérelni A két jégtörővel az igazgatóság saját kísérőhajója is vízre száll majd a tervek szerint, de ha kell, további két saját hajót is be tudnak vetni.

Jelenleg 3-4 centiméteres a jég a Balatonon, Pécseli Péter szerint ennél a vastagságnál még nem kell a jeget törni. A szakember azt mondja, hogy a munkának valószínűleg csak januárban fognak nekilátni, amikor 10 centiméteres jég lesz a tavon.

A vízállás egész évben magas volt a Balatonon, jelenleg 130 centiméter körüli. Ilyen magas vízállásnál előfordulhat, hogy a jég szétszedi a partvédő műveket a déli parton. A jégtöréssel ezt el lehet kerülni a kirendeltségvezető szerint. A hajók valószínűleg a parttól 3-400 méterre fogják törni a jeget. A jégtáblák a tervek szerint a parttól 80-100 méterre torlódnak majd egymásra. A mesterséges torlasszal meg lehet akadályozni, hogy a jégtáblák nekicsapódjanak a beton védműveknek, véli Pécseli Péter.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!