Magyarország

2010.12.15. 19:16

VÖRÖSISZAP: A hideg vízben nehezebben köt meg a gipsz, de a Duna nincs veszélyben

<p>A hideg vízben ugyan nehezen köt meg a gipsz, de a Duna továbbra sincs veszélyben - írja szerdai közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A Marcalba naponta 24 tonna gipszet öntenek a vörösiszap-szennyezettség miatt.</p>

Az OKF tájékoztatása szerint a gipsz semlegesítő hatását lassítja ugyan a 4 foknál hidegebb hőmérsékletű víz, de a Dunát továbbra sem éri nehézfém szennyezés, és a folyó pH értéke sem növekedett a megengedett határérték fölé. Nemeskocsnál egyébként naponta 24 tonna gipszet adagolnak a Marcalba. A Veszély Felderítő Csoport mérései alapján a Torna-patak pH értéke a kolontári hídnál szerda délelőtt 8,57 délután 8,50 volt. A Torna patak devecseri szakaszánál is elvégzik a vizsgálatokat: a folyamatosan változó pH érték napi átlaga itt 8,45. Karakónál a Marcal pH értéke az utolsó mérések szerint 7,99 volt. Mint ismert, a tiszta víz PH értéke ezeknél kevesebb, így a mostani eredmények továbbra is lúgosságot mutatnak.

A közleményből az is kiderült, a szeles időjárás miatt a porterhelés kis mértékben emelkedett Kolontáron és Devecserben. A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság ennek kapcsán arról tájékoztatott, hogy a devecseri polgármesteri hivatalnál 57,8 mikrogramm per köbméter, míg a kolontári polgármesteri hivatalnál 94,7 mikrogramm per köbméter a szállópor koncentrációja.

A védelmi bizottság beszámolt arról is, hogy Devecseren, illetve Kolontáron átmenetileg ismét érvényben van a belépési- és forgalomkorlátozás.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!