Magyarország

2011.01.21. 14:58

Felújításra vár a siófoki zsilip

<p>Nem kell katasztrófától tartani a Balatonnál, bár a siófoki zsilipek felújításra szorulnak - ezt a vízügyi igazgatóság vezetője közölte a Független Hírügynökséggel.</p>

A Balatoni Fejlesztési Tanács pénteki ülésén elhangzott ugyanis, hogy siófoki Sió-zsilipet elmozdította a Balaton, meg kellene vizsgáltatni, nehogy súlyos következménye legyen. A hajókat áteresztő zsilip pedig már használhatatlan. Gruber Attila siófoki fideszes országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet a baljós jelekre -írta a Sonline.hu.

A siófoki zsilipnek van egy természetes mozgása, ezt folyamatosan vizsgálják. A magas vízállás miatt a Balaton felől nagyobb nyomást kapott, de ez még normál mozgásnak tekinthető - mondta a Független Hírügynökségnek Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Az igazgató elmondta: a zsilip régi, de nincs olyan rossz állapotban, mint a hajókat áteresztő. Ez utóbbi azért működésképtelen, mert a mozgató olajhidraulika csöve tavaly tönkrement. Decemberben írtak ki rá pályázatot, a hét közepén bontották, tavaszra működik. Csonki István hozzátette: a 40 éves zsilipet már régóta szeretnék felújítani, de ehhez több mint egymilliárd forintra lenne szükség, forrást viszont nem kaptak rá.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!