Magyarország

2011.01.14. 13:57

Kevés az újdonság az Új Széchenyi Terv irányaiban a szakember szerint

<p>Javarészt az előző kormányok által kiválasztott fejlesztési területekre szán pénzt az Új Széchenyi Terv (ÚSZT).</p>

Egyetlen újdonság van benne, a mikrovállalkozásoknak komplex, hitelt és támogatást egyben kínáló konstrukció, ami ráadásul csupán 10-20 százalék önerőt kíván - értékelte az ÚSZT-t a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Esőssy Zsombor szerint áprilisig ki kell derülnie, milyen célokat és hogyan szolgálnak az ezután megjelenő konkrét pályázatok. A szakember a körülbelül 600, közepes méretű hazai vállalkozásnál látja a kitörési pontot.

Mivel csodákat nem lehet kitalálni, az ÚSZT az előző fejlesztési terv nyomvonalán halad - közölte Esőssy Zsombor. A MAPI vezetője szerint egyetlen újdonság van az ÚSZT-ben: a legkisebb vállalkozásoknak szóló konstrukció, amelyben együtt lehet pályázni hitelre és támogatásra, és így alig 10-20 százalék önrészt kell letenni. Mivel ezek automatikus elbírálású kiírások lesznek, nagy a kockázata annak, hogy sokan a pénz felvétele után bedöntik a céget és eltűnnek - hangsúlyozta a szakember. Szerinte ezért az eddiginél is nagyobb súlyt kell helyezni az ellenőrzésekre, amelyeket nem budapesti központból, hanem helyben kellene megszervezni.

Még csak a kereteket hozták nyilvánosságra

Konkrét pályázatok még nincsenek, csak a kereteket hozták nyilvánosságra pénteken. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, hogy hét nagy területen összesen 2 ezer milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre. A kormány ebből még idén 1100 milliárd tőkét akar kihelyezni 93 kiírással. Esőssy Zsombor szerint áprilisig ki kell derülnie, milyen célokat és hogyan szolgálnak a leendő pályázatok. Az ÚSZT kézikönyvében zömmel márciustól megnyíló kiírásokat ígér a kormány. A szakember szerint ehhez feszített tempó szükséges.

Esőssy Zsombor fontosnak tartaná, ha a követelményekben lennének újdonságok, például a munkahelyteremtés. Szakítani kell azzal a gyakorlattal, amely például a turizmusban később működésképtelennek bizonyult beruházásokat támogatott: kihasználatlanul állnak új wellness-szállodák - fejtette ki a MAPI vezetője. Mint fogalmazott: csak komplex fejlesztésekre szabad pénzt adni.

A MAPI vezetője szerint fontos támogatni a legnagyobb vállalatokat, akár multikat is. De csak akkor, ha a pályázatokból futja pénz annak a körülbelül 600 középvállalatnak is, amelyek célzott fejlesztésekkel képesek fejlődni és beszállítóvá válni a legnagyobbaknál. Ez a kitörési pont - fogalmazott Esőssy Zsombor.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!