Magyarország

2011.01.20. 12:08

Pert nyert a TASZ és az origo.hu az MVM ellen

<p>Pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az és az origo.hu a Magyar Villamos Művek ellen - számolt be csütörtöki közleményében a szervezet.</p>

Azért fordultak bírósághoz, mert az MVM nem engedte megismerni a társaság Pintér Sándor belügyminiszter volt biztonsági cégével kötött szerződésének adatait.

Az origo.hu ausztusban fordult a Magyar Villamos Művek Zrt.-hez azzal a kéréssel, hogy küldjék el az ingatlanjaik őrzés-védelmére kötött szerződéseket. A TASZ tájékoztatása szerint azonban a társaság nem engedte, hogy megismerjék ezek - vagyis a Pintér Sándor belügyminiszter volt biztonsági cégével kötött szerződések - adatait. A szervezet álláspontja szerint azonban az állami vagyonnal gazdálkodó vállalat üzleti titokra hivatkozva nem titkolhatná el ezeket az információkat. Az origo.hu újságírója ezért perelte be a Magyar Villamos Műveket a TASZ segítségével.

Veszélyeztetné a működést

A közlemény szerint az MVM arra hivatkozva utasította el az adatigénylést, hogy a társaság nem lát el közfeladatokat, a szerződés üzleti titkot képez, valamint, hogy a szerződés nyilvánosságra hozatala nagymértékben veszélyeztetné az MVM biztonságos és zavartalan működését.

A TASZ arról is beszámolt, hogy az MVM mellett az elmúlt hónapokban több állami tulajdonú vagy közpénzből gazdálkodó intézményről - a Magyar Fejlesztési Bankról, a Szerencsejáték Zrt.-ről, és a Terror Háza Múzeumról - is kiderült, hogy az új kormány megalakulása után a CBSZ-t bízták meg a védelmi feladatok ellátásával.

A bíróság a tárgyaláson tanúként hallgatta meg az MVM biztonsági intézkedésekért felelős vezetőjét. Az elsőfokú, nem jogerős ítélet az adatok nyilvánosságát mondta ki, azonban szűk körben a pervesztes félnek lehetősége van egyes részadatokat felismerhetetlenné tenni. Ilyen információ például az, hogy milyen fegyvereket használnak, illetve, hogy melyek a pénzszállítás biztonsági követelményei. Megalapozatlannak találta viszont a bíróság az alperes érvelését, hogy egész Magyarország áramellátását veszélyeztetné a szerződés nyilvánossága.

Hüttl Tivadar, a TASZ Adatvédelem és Információszabadság programvezetője úgy véli, ez a döntés is jól mutatja, hogy a joggyakorlat egyértelmű abban a tekintetben, hogy állami cégek kötelesek a közvagyonnal való gazdálkodás állampolgári kontrollját tűrni. Szerinte sajnálatos, hogy ennek nem önmaguktól, hanem jellemzően csak bírósági döntést követően tesznek eleget.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!